Ga naar Content

Mega-onderhoud aan Zwanenburgbaan Schiphol, omwonenden Buitenveldertbaan half jaar de sjaak

Schiphol gaat volgend jaar groot onderhoud plegen aan de Zwanenburgbaan, een van de zes start- en landingsbanen van de luchthaven. In de voorlopige planning staat dat de baan tussen 2 januari en eind juni nagenoeg gesloten is voor het vliegverkeer. Daardoor zullen naar verwachting vooral omwonenden van de Buitenveldertbaan een half jaar moeten afzien. 

Onderhoud aan de Zwanenburgbaan van Schiphol in 2019 - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Schiphol verwacht dat het eerste deel van het grote onderhoud tot half april 2023 duurt. De werkzaamheden aan Zwanenburgbaan richten zich vervolgens nog maandenlang op het vernieuwen van het landingssysteem van de baan, tot eind juni. Ondanks het voorbehoud aan alle data, gaat Schiphol ervan uit dat de Zwanenburgbaan in de eerste helft van volgend jaar weinig in gebruik zal zijn.

Alle start- en landingsbanen van Schiphol. In het midden in het blauw de Zwanenburgbaan. Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Alle start- en landingsbanen van Schiphol - Foto: Schiphol

Vanwege de lange sluiting moet het vliegverkeer dat normaal gesproken op de Zwanenburgbaan start en land omgeleid worden naar de andere banen van Schiphol. Een groot deel daarvan zal voor rekening komen van de Buitenveldertbaan. De aanvliegroute van die baan gaat onder meer over 't Gooi, Amsterdam-Zuidoost, Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen.

Inwoners van die gebieden zullen waarschijnlijk het meeste merken van de gevolgen van het onderhoud aan de Zwanenburgbaan. De Aalsmeerbaan en Oostbaan zullen vaker ingezet worden. Als de onderhoudsplanning definitief is, maakt Schiphol bekend welke banen meer in gebruik zullen zijn. Volgens een woordvoerder is het aangepaste baangebruik afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder het weer.

Extra baan

De Polderbaan en Kaagbaan zijn de voorkeursbanen van Schiphol. Vliegtuigen starten en landen het vaakst op die twee banen, maar meestal wordt er een extra baan gebruikt vanwege het grote aanbod van vliegverkeer op Schiphol.

Omwonenden van de Buitenveldertbaan en Oostbaan krijgen volgende week al een voorproefje van meer vliegverkeer. Tussen 26 september en 2 oktober krijgt de Zwanenburgbaan ook een onderhoudsbeurt.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]