Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Zorgt nieuwe aanvliegroute Polderbaan van Schiphol eindelijk voor nachtrust?

14 juli 2022, 10.45 uur · Aangepast 14 juli 2022, 11.05 uur · Door Doron Sajet

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) neemt vannacht een nieuwe aanvliegroute naar de Polderbaan van Schiphol in gebruik. Volgens de verkeersleiding vermindert daardoor de vliegtuigoverlast voor inwoners van Uitgeest, Castricum, Heemskerk en Beverwijk.

Foto: Airbus A330-200 van KLM landt op de Polderbaan van Schiphol - NHNieuws / Doron Sajet

Voor de nieuwe nachtroute naar de Polderbaan gaan naderende vliegtuigen voortaan meer bochten draaien om zoveel mogelijk woonkernen te ontzien. Daarbij dalen de vliegtuigen gelijkmatig en gebruiken zij minder motorvermogen.

Dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is: voor de aanvliegroute zijn technische aanpassingen bij LVNL nodig geweest. Bovendien moest de minister van Infrastructuur en Waterstaat er zijn goedkeuring aan geven.

De nieuwe route die vanaf vannacht wordt gebruikt (het artikel gaat verder onder de kaart).

Foto: Nieuwe nachtroute naar de Polderbaan van Schiphol - LVNL

In mei 2020 introduceerde LVNL al een vaste nachtnadering naar de Zwanenburgbaan (op de afbeelding het rechter oranje streepje) waarbij met een bocht om Krommenie en Assendelft heen wordt gevlogen. Hiermee zou het vliegtuiglawaai voor bewoners in Zaanstad moeten zijn afgenomen.

Samen met bewoners

De baas van Luchtverkeersleiding Nederland, Michiel van Dorst, is blij met de nieuwe aanvliegroute: "Het is goed nieuws voor bewoners in Noord-Holland dat wij vandaag deze hinderbeperkende maatregel operationeel in gebruik nemen."

"Dankzij intensieve samenwerking met bewoners en bestuurders in de omgeving van Schiphol, de Omgevingsraad Schiphol en luchtvaartmaatschappijen die zich extra inspannen om innovaties toe te passen, kunnen we geluidshinder van vliegverkeer verminderen", aldus Van Dorst.

LVNL licht de nieuwe nachtnadering toe in deze video:

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]