Mak AZ komt pas na rode kaart op stoom tegen sprookjesploeg FC Vaduz

Met veel moeite heeft AZ ook de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Conference League gewonnen. De Alkmaarders versloegen FC Vaduz met de nodige medewerking van de Liechtensteiners. De rode kaart van keeper Benjamin Büchel hielp de thuisploeg over het dode punt, waarna Sam Beukema, Yukinari Sugawara en Dani de Wit de eindstand op 4-1 besliste.

Beukema: "Na de rode kaart was het wachten op het doelpunt" - NH Sport / Stephan Brandhorst

AZ slaagde er in de openingsfase niet in FC Vaduz haar wil op te leggen. De reuzendoder uit Liechtenstein, die in de voorrondes Koper, Konyaspor en Rapid Wien uitschakelde, hield redelijk eenvoudig stand.

Trainer Pascal Jansen wijzigde zijn elftal op vier plaatsen ten op zichte van de wedstrijd tegen FC Twente (1-1). De oefenmeester had plaats voor Yukinari Sugawara, Mees de Wit en Yusuf Barasi. Ook keerde Bruno Martins Indi weer terug na kort blessureleed.

Barasi bekroont basisdebuut

Voor het eerst was een basisplaats weggelegd voor Yusuf Barasi. De 19-jarige spits bekroonde zijn basisdebuut met een treffer. Hij zag zijn inzet via het lichaam van een tegenstander binnenvallen: 1-0.

Slechts drie minuten kon AZ van de voorsprong genieten: aan de linkerkant werd de opgekomen Anthony Goelzer vrijgespeeld, waarna hij onberispelijk de gelijkmaker binnenschoot.

Tekst loopt door onder de tweet.

AZ leek even aangeslagen na de gelijkmaker, waardoor Vaduz tijdelijk de bovenliggende partij was. Richting de rust knalde Van Brederode nog een bal naast en tikte Tijjani Reijnders een stift tegen de uitkomende Benjamin Büchel.

Rood aangelopen keeper

De defensie had Vaduz op orde en AZ mocht zich gelukkig prijzen dat Franklin Sasere het vizier niet op scherp had staan en verkeerd timede met een kopbal. Een kwartier na rust werd AZ al helemaal in het zadel geholpen door Vaduz-keeper Büchel. Hij trapte de doorgebroken Jens Odgaard neer buiten de zestien en moest met rood van het veld. Uit de daaropvolgende vrije trap schoot Reijnders tegen de keeper en in de rebound kopte Barasi de bal tegen de lat.

De rode kaart leek het nekschot van Vaduz te zijn, want daarna had AZ zwaar het overwicht. Het was wachten op de voorsprong en die kwam er in de 81e minuut. Invaller Milos Kerkez legde een voorzet panklaar voor Sam Beukema die de 2-1 binnenkopte. Het slotoffensief van Vaduz was niet misselijk en leidde via Sasere en invaller Ryan Fosso nog tot heugelijke momenten. Yukinari Sugawara en Dani de Wit hielpen AZ met hun doelpunten vlak voor tijd echter definitief aan de overwinning.

Sam Beukema: "Ik heb wel gehunkerd naar weer een goaltje" - NH Sport / Stephan Brandhorst

AZ speelt zondag weer in de competitie. De Alkmaarders krijgen dan koploper Ajax op bezoek dat eerder deze week met 2-1 verloor van Liverpool in de Champions League. AZ - Ajax begint zondag om 16.45 uur en is live te volgen tijdens de radio-uitzending van NH Sport.

Opstelling AZ: Verhulst; Sugawara, Beukema, Martins Indi (Dekker/66), M. De Wit (Kerkez/79); Clasie (Koopmeiners/66), Reijnders, D. De Wit; Odgaard, Barasi (Lahdo/66), Van Brederode (Bazoer/79)