Ga naar Content

Stakende buschauffeurs leggen deel streekvervoer plat

Buschauffeurs leggen vandaag opnieuw een deel van het regionale streekvervoer plat. Bij een demonstratie in Den Haag voor een betere cao worden vandaag duizenden stakende buschauffeurs verwacht. Hoeveel invloed de staking op het openbaar vervoer heeft, kan een woordvoerder van FNV niet zeggen. "Het is erg onduidelijk welke lijnen wel en welke niet rijden."

Sommige bussen bleven staan - Foto: NH Media / Michiel Baas

De actie wordt georganiseerd door vakbond FNV. Chauffeurs komen sinds mei in actie voor een betere cao in het streekvervoer. Er is te weinig personeel en omdat de werkdruk daardoor hoog is, vallen er ook veel collega's uit. 

Minder busritten

De effecten van de staking verschillen per vervoerder. Zo melden een aantal vervoersbedrijven dat sommige ritten uitvallen. Connexxion laat weten dat veel buschauffeurs meedoen met de staking, vooral in Alkmaar en Zaandam. Een deel van de vervallen ritten wordt opgevangen door ander streekvervoer, meldt Connexxion op Twitter. Noord-Hollandse reizigers worden geadviseerd hun reis zo kort mogelijk voor vertrek te plannen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

GVB doet niet mee met de staking, maar ook daar kunnen metrolijnen uitvallen. "Alleen chauffeurs die lid zijn van FNV rijden niet. Maar als GVB regionale vervoerders heeft ingezet in plaats van eigen personeel, kunnen die ook zomaar het werk neerleggen", verklaart de FNV-woordvoerder.

'Red het OV'

De manifestatie vanmiddag is vooral bedoeld om een boodschap naar politiek Den Haag te sturen. Buschauffeurs staakten de afgelopen maanden landelijk meer dan twintig dagen door voor betere arbeidsvoorwaarden. Voor de manifestatie van vrijdag zijn Tweede Kamerleden met openbaar vervoer in de portefeuille uitgenodigd. De manifestatie begint om 12.00u op de Koekamp in Den Haag.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.