Ga naar Content

FC Vaduz verrast eigen achterban met Europees sprookje: "Mooiste moment uit mijn carrière"

AZ speelt in de tweede speelronde van de Conference League tegen FC Vaduz, misschien wel de onbekendste tegenstander van de Europese toernooien. Iedereen bij de Liechtensteinse club geniet vooral van de Europese trips. "Het is geweldig om in Alkmaar te zijn en dit soort wedstrijden te spelen", zegt trainer Alessandro Mangiaratti.

FC Vaduz-trainer Alessandro Mangiarratti en speler Nicolas Hasler - Foto: Martijn Kramer

FC Vaduz speelt zijn wedstijden op het Zwitserse tweede niveau, omdat Liechtenstein zelf geen officiële competitie kent. Wel heeft het kleine landje een eigen bekertoernooi waar een Europees ticket aan zit verbonden. FC Vaduz won afgelopen seizoen de beker (voor de 47e keer) en plaatste zich daarmee voor de tweede voorronde voor de Conference League.

Ongeslagen

Waar AZ in de Europese voorrondes verloor van het Schotse Dundee United is FC Vaduz nog altijd ongeslagen in Europa. In de kwalificatiewedstrijden werden FC Koper (Slovenië), de Turkse koploper Konyaspor en Rapid Wien (Oostenrijk) door het clubje uit de dwergstaat uitgeschakeld.

Trainer Alessandro Mangiarratti leeft momenteel dan ook in een droom. "Dit is mijn grootste succes tot nu toe en ook het mooiste wat ik ooit heb bereikt. Ik vind het vooral geweldig voor de spelers en de club. We zijn een kleine club en hadden nooit verwacht om door Europa te gaan reizen.''

''Het is hen nooit gelukt om zo ver in Europa te komen. Ons lukt het wel en dat maakt het heel speciaal"

FC Vaduz-speler Nicolas Hasler

Ook Nicolas Hasler, aanvoerder van FC Vaduz, zegt in een voetbalsprookje te zijn beland. Hij is opgegroeid in de hoofdstad van Liechtenstein en had nooit verwacht dat dit voor zijn club mogelijk was. "FC Vaduz bestaat al negentig jaar. Enkele familieleden en vrienden hebben voor deze club gespeeld. Het is hen nooit gelukt om zo ver in Europa te komen. Ons lukt het wel en dat maakt het heel speciaal."

Champions League

Speler en trainer zijn blij met wat er al bereikt is, maar toch is het onderste nog niet uit de kan gehaald. Op papier zou FC Vaduz namelijk zelfs in de Champions League kunnen uitkomen. Dan moet het wel achtereenvolgens de Conference League én de Europa League winnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Nicolas Hasler over het sprookje van FC Vaduz - NH Sport / Martijn Kramer

AZ neemt het vanavond om 18.45 uur op tegen FC Vaduz. De eerste groepswedstrijd speelde Vaduz gelijk tegen Apollon Limassol (0-0). AZ won met minimale cijfers (1-0) van Dnipro-1.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52