Ruime overwinning Ajax op sc Heerenveen, focus kan weer op Champions League

Mohammed Kudus had wederom een belangrijk aandeel in de zege van Ajax op sc Heerenveen. De Ghanees maakte twee goals en besliste daarmee snel na rust de wedstrijd: 5-0. Daardoor kon het vizier al snel op Liverpool, dat komende dinsdag de tegenstander is.

De Ajacieden juichen na de eerste goal van Kudus - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Net als in de groepswedstrijd tegen Rangers FC koos Alfred Schreuder voor Mohammed Kudus in de spits. Brian Brobbey begon daardoor vanaf de bank, net als Steven Berghuis omdat Davy Klaassen begon. Ajax schoot uit de startblokken en na vier minuten lag de bal al in het net. Kudus speelde Dusan Tadic aan en die vond met een wippertje Klaassen, die de bal in het doel kopte: 1-0. De Amsterdammers zaten binnen het kwartier op rozen. Tadic passte uit een ingestudeerde vrije trap naar Kenneth Taylor en hij schoot snoeihard raak: 2-0.

De thuisploeg bleef hierna aandringen, maar het waren de Friezen die steeds beter in de wedstrijd kwamen. Zo ontstond er een hachelijk moment voor het doel, maar kon Edson Álvarez ingrijpen. Heerenveen bleef gevaarlijk, want na een slechte pass van Kudus waren ze er razendsnel uit. Ajax had geluk dat Alex Timossi Andersson faalde oog in oog met Remko Pasveer. De bezoekers kregen hierna nog twee kleine kansjes, maar Ajax overleefde deze fase.

Tekst gaat verder onder de foto

Invaller Brobbey had reden tot juichen na een prachtige assist van Tadic - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Kudus scoort opnieuw

Na de rust was het duel eigenlijk meteen beslist. De bal bleef hangen bij een corner van Tadic, waardoor Kudus de bal kon binnentikken. De derde wedstrijd van de Ghanees op rij met een goal. Verdediger Joost van Aken leidde de volgende grote kans in door de bal in te leveren. Steven Bergwijn stak daarna Klaassen weg, maar die vond Andries Noppert op zijn weg. De rebound van Tadic werd van de lijn gehaald door Van Aken. Het bleek uitstel van executie, want Kudus scoorde zijn tweede treffer van de avond na een assist van Jorge Sánchez: 4-0.

Met het oog op de groepswedstrijd van komende dinsdag tegen Liverpool op Anfield kregen Álvarez, Bergwijn en Taylor rust. Hierdoor kon Florian Grillitsch zijn eerste minuten maken. De Oostenrijker zag dat Brian Brobbey, een andere invaller, simpel kon afmaken na een ragfijne assist van Dusan Tadic: 5-0. De Serviër leverde zodoende drie keer de eindpass tegen Heerenveen. Smetje op de zege was het uitvallen van Calvin Bassey, waardoor de wedstrijd voor Ajax met tien man eindigde.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch (Sánchez/46), Timber, Bassey, Blind; Álvarez (Grillitsch/60), Taylor (Berghuis/67), Klaassen; Tadic, Kudus (Ocampos/72), Bergwijn (Brobbey/60)