Ga naar Content

Voedselbanken houden hart vast voor hoge energierekening: "Vreselijk veel nieuwe aanvragen"

Verschillende Noord-Hollandse voedselbanken zien de toenemende armoede terug in het aantal aanmeldingen aan hun loket. De aanvragen lopen op, terwijl de voedselbank juist steeds minder donaties binnenkrijgt. "We kunnen het nu nog wel aan. Maar komend najaar, als de contracten aflopen, daar maak ik me zorgen over."

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

Een vrouw stapt bezorgd de Amstelveense voedselbank binnen. Volgens haar energieleverancier gaat ze vanaf januari 150 euro per maand extra betalen. Dat redt ze niet met een krap inkomen van 1.000 euro per maand. 

"We hebben met haar geregeld dat ze vanaf januari een pakket bij ons komt ophalen", vertelt Marja, bedrijfsleider bij voedselbank Amstelveen. "Het is een van de vele trieste verhalen. Ik maak me best zorgen. Nu vallen de extra aanmeldingen nog mee, maar ik verwacht dat dit er veel meer gaan worden."

Tekst gaat verder.

Lees ook

Daarbij merkt ze dat ze minder producten binnenkrijgen. "Bedrijven proberen ervoor te zorgen dat ze niet te veel overschotten hebben, dat ze zoveel mogelijk zelf kunnen opmaken. En anders verkopen ze het nog via Too Good To Go. Dat is natuurlijk goed, maar er blijft weinig over voor ons."

Steeds meer aanvragen

In West-Friesland, Alkmaar en Langedijk zien ze het aantal aanvragen al stijgen. "Afgelopen weekend hadden we zes nieuwe aanvragen, normaal zijn dat er twee. Voor ons is dat echt veel", vertelt de Alkmaarse coördinator. "En het is nog maar afwachten tot de energiecontracten aflopen, want dan komen de mensen hierheen." Medewerkers zijn eensgezind in de voorspelling dat het komend najaar dringen wordt bij de voedselbank.

In West-Friesland merken ze een enorme stijging in aanvragen. Hier kan iedereen aankloppen die netto maximaal 250 euro (eenpersoonshuishouden) overhoudt voor eten en kleding. Na een uitgebreide intake, wordt er gekeken of je ook echt in aanmerking komt.

"Bij veel verhalen lopen de tranen over je wangen"

Han Neef, coördinator voedselbank West-Friesland

"Achter elke intake zit een verhaal. Bij veel verhalen lopen de tranen over je wangen", vertelt West-Friese coördinator Han, die ook vaak 'nee' moet verkopen aan mensen die aankloppen bij de voedselbank. "Maar je moet wel, anders rijst het helemaal de pan uit."

Groente & fruit

Niet alleen wordt het druk, ook komt er steeds minder voedsel binnen. Marja heeft moeite om de pakketten te vullen met genoeg verse producten, "Groente en fruit, dat krijgen we weinig binnen, want supermarkten hebben niet genoeg over. We vullen het nu al steeds meer aan met blikken en potten. Of we kopen extra appels en sinaasappels van ons donatiebudget."

In Anna Paulowna hebben ze juist een tekort aan kruideniersspullen. "We hebben veel verse spullen, daar moeten supermarkten vanaf. Maar de kruidenierzaken, zoals pasta en koffie, daar krijgen we niet genoeg van. Dat komt ook doordat mensen minder doneren. Voor iedereen zijn boodschappen een stuk duurder geworden."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.