Start van hoofdcontent

LANGEDIJK

nl

Festival Elrow Town gaat op het nippertje door, met minder bezoekers en twee extra treinen

1 september 2022, 18.28 uur · Aangepast 2 september 2022, 14.59 uur · Door Priscilla Overbeek

Elrow Town in het Geestmerambacht gaat aanstaande zaterdag op het nippertje door. Daarvoor heeft de gemeente Dijk en Waard vanmiddag officieel toestemming gegeven. Het voldoen aan alle voorwaarden blijkt achteraf een flinke uitdaging te zijn geweest, zoals het regelen van voldoende beveiliging en alternatief vervoer. Maar volgens het college kunnen de voetjes nu toch van de vloer. 

Alle voorbereidingen zijn in gang voor de 'grootste editie ooit' - Foto: Foto: via organisatie Elrow Town

De voorbereidingen voor het grootse en kleurrijke spektakel in recreatiegebied Geestmerambacht zijn in volle gang, maar tot vandaag was onduidelijk of het feest wel kon doorgaan. 

Anderhalve week voor de grote dag werd bekend gemaakt dat de Final Release tickets werden geannuleerd. Na het bericht van NH Nieuws vroeg DOP-fractievoorzitter Kees Tesselaar om opheldering bij het college. "We zijn erg benieuwd waarom deze vergunning überhaupt is verleend. We willen weten welke vergunning wanneer is afgegeven en welke voorwaarden zijn gesteld."

"In mei is besproken dat het niet in verwachting lag dat de gemeente akkoord zou kunnen gaan met het aantal van 35.000 en het naar 25.000 zou moeten"

College Dijk en Waard

Uit antwoorden van het college blijkt dat de organisatie zich veel te lang bleef vasthouden aan het gewenste aantal van 35.000. Zelfs toen de gemeente officieel in juli al aangaf alleen een vergunning te kunnen verlenen voor 'slechts' 25.000 bezoekers.

Langer bekend

"In mei is met de organisatie besproken dat het niet in de verwachting lag dat de gemeente akkoord kon gaan met het aantal van 35.000 bezoekers en het aantal naar 25.000 zou moeten", verklaart het college.

Het festival valt namelijk in hetzelfde weekend als de Grand Prix in Zandvoort, twee concerten in het Arenagebied en een thuiswedstrijd tussen Ajax en SC Cambuur. Al die evenementen met honderdduizenden bezoekers leveren flink wat uitdagingen op voor politie en het openbaar vervoer.

Tekst gaat verder.

Om onveilige situaties te voorkomen, gooit de spoorwegdienst aankomend weekend verschillende stations in Amsterdam en Haarlem centraal op slot. NS vroeg de organisatie zelf voor alternatief reisvervoer te zorgen.

Voor festivalgangers die met het openbaar vervoer reizen, rijden er vanaf Amsterdam centraal twee speciale treinen, ingehuurd door de organisatie. Vanaf Alkmaar centraal brengt een pendelbus hen naar de plaats van bestemming. Trein- en pendeltickets zijn verkrijgbaar via de website. Daarnaast is het ook mogelijk om 'gewoon' met de NS te reizen. De spoordienst hoopt dat bezoekers kiezen voor het alternatief, gezien de verwachte drukte.

Voldoende beveiliging

Dat het festival uiteindelijk pas twee dagen voor de grote dag groen licht krijgt, heeft volgens het college alles te maken met het beveiligingsvraagstuk. Vandaag heeft de politie aangegeven dat er genoeg beveiligers zijn geregeld, en dat de organisatie aan alle eisen voldoet.

Volgens Dijk en Waard is dit geen ongebruikelijke gang van zaken. "Vergunningen worden pas verleend wanneer echt alles rond is." 

Op de vraag waarom de laatste kaartkopers pas halverwege augustus werden ingelicht, heeft de organisatie van Elrow Town inmiddels gereageerd: "We hebben ons best gedaan het terughalen van tickets te vermijden met een sterk mobiliteitsplan, maar dat was toch niet mogelijk en uiteindelijk moesten we die laatst verkochte kaarten noodgedwongen annuleren."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.