Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Formule 1 zet treinverkeer dit weekend opnieuw op scherp: meerdere stations op slot

1 september 2022, 15.24 uur · Door Priscilla Overbeek

Met de Grand Prix in Zandvoort, het Elrow Town-festival in Geestmerambacht, meerdere concerten én de wedstrijd tussen Ajax en Cambuur wordt het een topdruk weekend voor de provincie. Met de trein reizen wordt een heel avontuur: de NS rijdt met een 'sterk aangepaste dienstregeling' en gooit verschillende stations op slot. Hoe kom je dit weekend toch op je plaats van bestemming?

Foto: stroom treinreizigers F1 richting zandvoort - NH Nieuws/ Tjeerd Klein

Het barst van de evenementen in Noord-Holland en dat trekt samen honderdduizenden bezoekers. Een paar voorbeelden: Ajax speelt tegen Cambuur in de Johan Cruijff Arena, waar ruim 50.000 supporters worden verwacht. Even verderop verwacht de Ziggo Dome voor het bijna uitverkochte concert van Kensington zo'n 16.000 bezoekers.

In de AFAS Live rekent de organisatie voor het concert van zangeres Yade Lauren op 6.000 man. Voor Elrow Town in het natuurgebied Geestmerambacht is een vergunning afgegeven voor 25.000 festivalgangers. En dan is er natuurlijk de Formule 1: bij de Grand Prix in Zandvoort ligt het aantal zelfs op 330.000 bezoekers.

Gesloten stations

De NS verwacht grote hinder in de regio van Amsterdam en gooit daarom op zaterdag 3 september verschillende stations dicht. Tussen 14.15 uur en 20.30 uur stoppen er geen treinen op station Bijlmer Arena, Holendrecht en een deel van station Duivendrecht. Per metro en bus zijn de stations wel te bereiken. In de regio Haarlem is het station Overveen dicht.

Tekst gaat verder.

Dat er zulke ingrijpende maatregelen worden genomen, gebeurt omdat de NS voor haar personeel anders de veiligheid niet kan garanderen. "We hebben ons best gedaan de voetbalwedstrijd te verplaatsen, alleen dat is niet gelukt. Daarom moeten we veiligheidsmaatregelen treffen rondom de Arena."

De wedstrijd van Ajax eindigt op het moment dat de treinen vol zitten met reizigers vanuit Zandvoort. "Als alle voetbalsupporters daar dan ook nog bij moeten instappen, wordt het een onveilige situatie. We kunnen dus niemand naar de Arena vervoeren. De veiligheid van onze reizigers en personeel staat voorop." 

Extra trein voor Elrow Town

Wie dit weekend naar het Geestmerambacht afreist voor het festival Elrow Town, kan gebruik maken van twee extra treinen tussen Amsterdam en Alkmaar centraal. Vanaf Alkmaar rijdt een pendelbus de bezoekers op en neer.

Tekst gaat verder.

Voor extra vervoersdiensten biedt de organisatie speciale trein- en bustickets aan. "De organisatie van het steeds groter wordende evenement is vrij laat gestart. In combinatie met de Grand Prix en alle andere evenementen, hebben we met hen afgesproken dat ze zelf voor enkele treinverbindingen zorgen."

Reisplanner

Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om met de NS-trein tussen Amsterdam en Alkmaar te reizen. Toch hoopt de spoorwegorganisatie dat festivalgangers kiezen voor het alternatief, om zo andere reizigers te ontlasten.

Reizigers moeten het hele weekend rekening houden met langere reistijden en moeten mogelijk vaker overstappen. "Plan je reis kort voor vertrek in de reisplanner", besluit de woordvoerder.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.