Ga naar Content
Amsterdam

NS durft vanwege voetbalwedstrijd, Formule 1 en concerten niet te rijden in Arenagebied

25 augustus 2022, 15.29 uur · Aangepast 25 augustus 2022, 19.33 uur
Door: AT5 · Foto:

De NS laat op zaterdagmiddag 3 september geen treinen stoppen in het Arenagebied in Amsterdam. Het wordt die dag naar verwachting enorm druk en de NS zegt dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. 

Om 16.30 uur speelt Ajax tegen Cambuur in de Johan Cruijff Arena. Die wedstrijd eindigt rond 18.15 uur. Om 20.00 uur begint een concert van Kensington in de Ziggo Dome. Op datzelfde tijdstip begint ook het concert van Yade Lauren in de AFAS Live. Ook worden er aan het begin van de avond Formule 1-fans die richting huis gaan verwacht.

"Zonder deze maatregelen waren voetbalfans geconfronteerd met overvolle treinen"

NS

De NS zegt dat er die dag op andere plekken in Nederland ook een 'sterk aangepaste dienstregeling' is vanwege Formule 1, de Wereldhavendagen, werkzaamheden en personeelstekort. "Als we deze maatregelen niet hadden genomen, dan waren voetbalfans die richting huis wilden reizen, geconfronteerd met overvolle treinen met grote groepen racefans vanuit Zandvoort. Met als gevolg zeer onveilige situaties zowel in de treinen als op de stations in het Arena-gebied."

Drukte in metro's

Op de stations Bijlmer Arena en Holendrecht stoppen tussen 14.15 uur en 20.30 uur geen treinen. Op station Duivendrecht rijden dan ook geen treinen op het traject Amsterdam-Breukelen. De NS raadt voetbalsupporters en concertgangers aan met ander vervoer te komen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk betekenen dat de metro's, die wel rijden, overvol zijn en er lange files staan. Ook zullen alle parkeergarages vermoedelijk vol staan.

Een woordvoerder van het GVB laat weten dat het gaat om een beslissing van de veiligheidsmanagers van de NS, waar het vervoerbedrijf in een vroeg stadium van op de hoogte is gebracht. "We hebben daar begrip voor, want veiligheid gaat voor alles." Wel verwacht de woordvoerder inderdaad grote drukte in de metro's. "Het zal soms schuifelen zijn en lang duren voordat de metro's bereikt kunnen worden."

Hij raadt concertgangers en supporters aan om ruim op tijd te komen. Het GVB zet wel extra metro's in. 

Op 15 juli ontstond er ook enorme drukte op de Johan Cruijff Boulevard. Dat gebeurde op de avond dat er concerten van Ed Sheeran in de Johan Cruijff Arena en Toto in de Ziggo Dome waren. "Het was buiten het station levensgevaarlijk. Je werd voor je gevoel doodgedrukt", liet een van de concertgangers weten. Reizigers zouden zeker anderhalf uur hebben moeten wachten. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Om de drukte bij dit soort evenementen en voetbalwedstrijden in goede banen te leiden zit er in een ruimte in de Johan Cruijff Arena een zogenoemd Operationeel Mobiliteitscentrum. De NS, de gemeente, politie en het GVB houden de situatie daar in de gaten en kijken of er extra verkeersregelaars nodig zijn. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]