Ga naar Content

Droogte eist zijn tol: duinbranden, gele grasvelden en droge natuurgebieden

Dat het droog is in Nederland weten we inmiddels wel. De hittegolf van de afgelopen weken heeft de natuur geen goed gedaan. Bermen, grasveldjes en tuinen slaan geel uit en twee branden in één weekend brachten schade toe aan het duingebied.

Foto: NH Nieuws / Tom van Midden

Het is inmiddels zo droog dat een woordvoerder van het waterschap Hollands Noorderkwartier het ziet als hij onderweg is naar zijn werk. "Toen ik vanmorgen naar ons kantoor in Heerhugowaard reed viel het mij ook op, de bermen zijn echt geel geworden. Die effecten zullen wel deels verdwijnen als het de komende dagen een beetje gaat regenen, de natuur gaat de regen echt dankbaar zijn." 

20.000 kilometer sloot

In het waterschap Hollands Noorderkwartier, wat het grootste deel van onze provincie beheert, hielden ze tot nu toe het water in de sloten redelijk op peil. "In ons werkgebied alleen ligt bijna 20.000 kilometer aan sloot. Met de huidige droogte zijn er altijd plekken waar het water niet kan komen," legt de zegsman uit. Zo beginnen er op Wieringen watertjes droog te staan, zoals bijvoorbeeld natuurgebied Vatrop, en is het waterpeil in de buurt van Beverwijk lager. 

In waterschap Rijnland, regio Haarlem en Haarlemmermeer, is het vooral zaak om te zorgen dat er geen verzilting plaatsvindt. Verzilting kan zorgen voor schade aan de natuur, en aan gewassen als boeren slootwater gebruiken om hun gewassen te besproeien.

"We nemen maatregelen zoals het houden van kade-inspecties en de extra aanvoer van zoetwater vanuit het midden van het land naar West-Nederland. Op dit moment werken onze collega's zo hard dat het onder controle is, maar we kunnen niet achterover leunen. We houden de weersverwachting en het water goed in de gaten en anticiperen hierop", aldus een woordvoerder van waterschap Rijnland. 

Noodpompen

Omdat de waterstand in het Markermeer nu lager is dan gebruikelijk rond deze tijd van het jaar, is ook het waterpeil van de omliggende natuurgebieden lager. Normaliter loopt het water van het Markermeer over in De Vecht, maar dat blijft nu uit door het neerslagtekort. Daarom heeft het waterschap Amstel, Gooi en Vecht vandaag de noodpompen aangezet.

In waterschap Hollands Noorderkwartier is dat niet per se het geval. Volgens een woordvoerder zorgt zwaartekracht er daar voor dat het water zich vanuit het IJsselmeer en het Markermeer verdeelt over de sloten. 

Bekijk op onderstaande kaart hoe groot het neerslagtekort in jouw regio is. Let op: deze cijfers zijn van vóór de afgelopen hittegolf. Tekst gaat verder onder de kaart.

Afgelopen weekend woedden er twee verschillende branden in het Noord-Hollands duingebied. Bij IJmuiden brandde er vrijdagavond 5.000 vierkante meter af, wat ongeveer even groot is als een voetbalveld. Bij Castricum stond zondag een stuk duin in brand. 

Drinkwater in gevaar?

Hoewel de gevolgen van droogte dus voelbaar zijn, is Noord-Holland er minder erg aan toe dan andere plekken in het land. PWN laat bijvoorbeeld weten dat de waterstand in Het Wed iets lager is dan normaal, maar dat er (nog) geen gevolgen merkbaar zijn voor de natuur of bezoekers in het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Ook zijn er nog geen maatregelen getroffen om water te besparen, door bijvoorbeeld een verbod op het besproeien van gewassen met water uit sloten in te stellen. Dat is in andere delen van het land wel het geval. 

Eerder gaf PWN al aan dat onze drinkwatervoorziening nog lang niet in gevaar is. Landelijk geldt er voor het neerslagtekort op dit moment alarmfase 2, wat betekent dat er 'feitelijk sprake is van droogte'. Of Nederland over moet naar fase 3, wanneer er 'sprake van een (dreigende) landelijke crisis' is, moet nog blijken. In extreem droge jaren 1967 en 2003 was dat wel het geval. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.