Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Amstelveen haalt protestvlaggen weg na oproep aan demonstranten: "Dit zorgt voor verdriet"

9 augustus 2022, 16.34 uur · Door AAN! Redactie & Celine Sulsters

Amstelveen gaat tóch zelf de omgekeerde Nederlandse vlaggen die in de openbare ruimte hangen weghalen. Vorige week verzocht de gemeente demonstranten die de protestvlaggen op diverse locaties ophingen om deze weg te halen. Nu een week later niemand in beweging is gekomen, gaat Amstelveen ze dus toch zelf weghalen.

Een omgekeerde Nederlandse vlag in Amstelveen - VLN Nieuws

Vanaf volgende week zullen de vlaggen rondom de Beneluxbaan en de oprit van de A9 bij Ouderkerk naar beneden worden gehaald. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat er genoeg ruimte is gegeven om tegenstanders van de landelijke stikstofplannen hun onvrede te laten uit. "Nu is het tijd om recht te doen aan de gevoelens en opvattingen van alle Amstelveners", schrijft het college in een persbericht. 

Amstelveen is de tweede Noord-Hollandse gemeente die de protestvlaggen weg gaat halen. Gemeente Dijk en Waard deed dat een paar dagen eerder. De Provincie Noord-Holland besloot vorige week wel al om alle vlaggen die zijn opgehangen aan bruggen, lantaarnpalen en stoplichten langs de provinciale wegen weg te halen.

Verantwoordelijkheid niet gepakt

"De omgekeerde Nederlandse vlaggen zorgen voor verdriet bij andere Amstelveners, zoals bij veteranen en Amstelveners die naasten verloren zijn. Als gemeente hebben we ook een verantwoordelijkheid naar hen", verduidelijkt locoburgemeester Herbert Raat. 

Hij wilde voorkomen dat de overheid voor scheidsrechter moest spelen, liet Raat een week geleden weten aan NH Nieuws. Nu moet hij concluderen dat de samenleving er toch niet zelf uitkomt: "Vorige week hebben we een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid, maar dit heeft er jammer genoeg niet toe geleid dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen zijn verwijderd. We hadden gewild dat we als overheid niet hoefde in te grijpen. Maar in Amstelveen houden we rekening met elkaar", aldus Raat.  

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]