Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

Movies at Elswout gaat door, maar zonder dj en geluidsboxen: "Daar zijn we heel blij mee"

3 augustus 2022, 12.10 uur · Aangepast 3 augustus 2022, 13.58 uur · Door Michael van der Putten

De rechter heeft gisteren bepaald dat Movies at Elswout door kan gaan. Onder andere Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) had een kort geding aangespannen tegen de plannen om drie filmavonden te organiseren in het natuurgebied. "We nemen ons verlies, maar zijn toch blij."

Foto: elswout 3 g - NH Nieuws / Samanta de Groot

Tijdens de rechtszaak liet Jason Blauw, van het bedrijf dat de filmavonden wil organiseren, weten dat de geluidsboxen en live dj thuis zouden blijven als er te veel geluidsoverlast zou zijn. Ook dragen alle bezoekers koptelefoons, waar het geluid van de film op is  te horen. 

Dit tot grote opluchting van Marielys Roos van SBEZK, die samen met Natuurbelang Nederland het kort geding tegen de gemeente Bloemendaal had aangespannen. De autoriteit had namelijk samen met Staatsbosbeheer de vergunningen voor het festival verleend.

"Liever hadden we helemaal geen evenement gezien, maar je moet je zegeningen tellen"

Marielys Roos, SBEZK

"We zijn wel blij, omdat de organisatie heeft toegezegd de dj en live muziek thuis te laten. Liever hadden we helemaal geen evenement gezien, maar je moet je zegeningen tellen", aldus Roos.

Volgens de stichting moet 'Elswout na schemering van de dieren zijn'. Dat staat ook te lezen op een bord bij de ingang van het natuurgebied. "Na de schemering moeten de mensen er weg zijn", aldus Roos. 

Handhavingsverzoek

Roos heeft zich bij de uitspraak van de rechter neergelegd. Het is nu onvermijdelijk dat er op drie avonden in augustus in totaal negenhonderd filmliefhebbers in Elswout een film kunnen kijken. 

Maar de stichtingen hebben nog een ijzer in het vuur. Er is namelijk een handhavingsverzoek door de stichting Natuurbelang ingediend bij Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Die moet nu gaan kijken of Staatsbosbeheer, die akkoord heeft gegeven voor de filmavonden, wel goed heeft gehandeld en of er tijdens de avonden geen regels overtreden gaan worden. 

Dieren 

Volgens Roos krijgt Staatsbosbeheer de opdracht om na de filmavonden te kijken of dergelijke activiteiten in Elswout wel kunnen, want volgens haar hebben te veel dieren last van evenementen. 

"Zo veel plekken hebben we niet meer die alleen voor de dieren zijn. Dit is natura 2000-gebied en er leven bijzondere dieren. En ik snap dat we vertier willen, maar de mens regeert over alles. Dus laten we dit stukje natuur voor de dieren houden." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]