Ga naar Content
Haarlem

Verzet tegen filmavonden op Elswout: "Als je dit toestaat zet je de poort open"

12 juli 2022, 14.00 uur · Aangepast 14 juli 2022, 14.29 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws / Samanta de Groot

Opnieuw zijn er deze zomer plannen voor een meerdaags evenement op buitenplaats Elswout. Dit keer gaat het om een openluchtbioscoop met klassieke films voor driehonderd bezoekers per avond. Stichting Behoud Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) en omwonende Raoul Trentelman zijn onaangenaam verrast. "Vorig jaar was er een duidelijk signaal van zesduizend mensen: 'Handen af van Elswout' en nu wordt er wederom een stap gezet om hier een evenement te organiseren."

Het evenement staat gepland voor drie avonden op 11, 12 en 23 augustus. Zo'n driehonderd bezoekers kunnen dan 's avonds in de openlucht op strandstoelen klassieke films bekijken. De omvang van dit evenement is vele malen kleiner dan de plannen vorig jaar voor een muziekevenement waarbij duizenden bezoekers naar Elswout zouden komen. Maar het gaat Trentelman niet specifiek alleen om de omvang van de filmavonden.

"Als je dit toestaat, zet je in feite de poort open voor andere evenementen"

Raoul Trentelman, tegenstander van evenementen in Elswout

"Er zijn veel betere locaties voor een evenement als deze, waarom dan hier? Waarom werkt Staatsbosbeheer (eigenaar van buitenplaats Elswout) mee aan een evenement hier binnen de context van vorig jaar? Toen hebben zesduizend mensen gezegd dat we geen evenementen willen op Elswout. Als je dit toestaat, zet je in feite de poort open voor andere evenementen", aldus Trentelman.

Ook Remco Oexeman van Stichting Behoud Erfgoed Zuid-Kennemerland begrijpt niet dat Staatsbosbeheer een vergunning verleent voor de filmavonden. "Als het doorgaat, is dit een voorbode voor de toekomst. Dan krijg je straks veel meer evenementen en dat verstoort toch de natuur. Elswout ligt in Natura2000-gebied en het is een beschermd rijksmonument. Dit moet je gewoon niet willen." 

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat er per evenement wordt gekeken of het past bij de locatie. "Het is niet dat er niks mag plaatsvinden. We hebben ook evenementen als Oerol op Terschelling en Into the Great Wide Open op Ameland, wat ook in de natuur plaatsvindt", zo laat een woordvoerder weten. 

Rien de Vries, boswachter publiek in de regio Gooi en Kennemerland van Staatsbosbeheer, begrijpt dat omwonenden zuinig zijn op het landgoed en vindt het ook goed dat er kritisch wordt meegekeken. Maar er wordt niet zomaar een vergunning verleend voor een evenement als een openluchtbioscoop.

"De deur staat altijd al open voor evenementen. Maar wel binnen strakke kaders"

Rien de Vries, boswachter

"We krijgen heel veel aanvragen binnen voor evenementen en we kijken per aanvraag of het past bij Elswout. We willen de bezoekers een beleving geven en kleinschalige evenementen als Klaterklanken en paddestoelendag passen daar goed bij", aldus De Vries. Ook wordt er gekeken of evenement ecologisch gezien, kan plaatsvinden. Voor de filmavonden heeft Staatsbosbeheer speciaal een ecologisch kader vastgesteld en aan de hand daarvan is besloten dat het evenement door kan gaan. 

Iedere aanvraag wordt dus weloverwogen beoordeeld. De Vries: "In het geval van de openluchtbioscoop hebben we heel kritisch gekeken. De bezoekers krijgen een koptelefoon op voor het geluid en wij vinden dat dit evenement op deze manier past. En uiteraard evalueren we naderhand of het voor herhaling vatbaar is."

Rien de Vries denkt niet dat de poort voor meer evenementen wordt opengezet door het toestaan van filmavonden: "De deur staat altijd al open voor evenementen. Maar wel binnen strakke kaders."

Petitie  

Raoul Trentelman laat het er niet bij zitten en heeft een petitie opgezet om het evenement Movies at Elswout tegen te houden. "Eigenlijk wil ik het breder trekken zodat we niet bij elk evenement opnieuw een petitie moeten starten. Maar ik geloof dat ik daarvoor dan weer een nieuwe petitie moet beginnen. Deze week zitten we nog met Staatsbosbeheer om tafel en ik hoop dat we daar met een goed gesprek verder komen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]