Ga naar Content

Eeuwenoude 'krijger' duikt op tussen de garnalen: "Een topstuk, een juweel!"

Wieringer vissers hebben voor de kust van Texel een unieke vondst gedaan tijdens het vissen op garnalen. Met de vangst kwam een stuk hout mee en dat blijkt een eeuwenoud beeld te zijn. Volgens archeologen is het een 'zeldzaam topstuk, een juweel'. Visser Victor Ayal van de WR22 is er nog van onder de indruk. "We krijgen duizenden stukken hout aan boord. Er zat maar twee seconden tussen of ik had het overboord gegooid. Tot een gezicht me aankeek."

Wie herkent dit beeld dat de vissers van de WR22 van de bodem hebben opgevist? - Foto: Victor Ayal

Het zijn priemende ogen van een man met snor en een muts, die visser Victor Ayal aankeken aan boord van de WR22. Het houten beeld is ongeveer 30 bij 40 centimeter groot, vertelt Ayal. "We waren maandagochtend aan het vissen voor Texel en er komt altijd heel veel veen en hout mee met de garnalen. Dat moet eruit voor de verwerking, want anders lopen de machines vast. Vaak halen we botten op, mammoet-kiezen of houten katrollen uit de VOC-tijd, maar zoiets bijzonders als dit heb ik nog nooit meegemaakt."

'Barry'

En dat het bijzonder is blijkt ook wel uit de reacties op onder meer Twitter. Ayal: "Het is echt bizar, alle aandacht. Het is echt ontploft; ik heb duizend volgers erbij. Ik heb het beeld maar 'Barry' genoemd, Barry het Boegbeeld. Of het een boegbeeld is weet ik niet, of hoe oud het is. Ik heb echt geen flauw idee. Hij staat nu in het zeewater in een palingkuip, zodat het goed blijft."

Tekst gaat door onder de foto.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Archeoloog Michiel Bartels van museum Kaap Skil op Texel is dolenthousiast over de vondst. "Het is een topstuk, echt een juweel." Volgens Bartels is het mogelijk een beeld uit de 16e of 17e eeuw. "Het is een krijger met een Frygische muts. Die muts stond in de Romeinse tijd symbool voor vrijheid uit slavernij. Die symboliek is ook gebruikt in de periode van de 80-jarige oorlog."

Lees ook

Mogelijk is het een kaagstuk, een eindstuk van een hekwerk aan stuur- of bakboord, vertelt Bartels. Hij wil graag onderzoek doen hoe oud het beeld is en welke kleuren het heeft gehad. "Mogelijk zitten er in de plooien pigmentresten, want dit soort beelden waren altijd compleet beschilderd."

Pulsvisserij

"Het is zo gaaf en zo uniek. Zo vaak gebeurt het niet dat een beeld zo gaaf boven water komt uit de Waddenzee. Meestal hebben paalwormen het helemaal kapot gevreten. Ik zeg - bijna helaas - dat we steeds vaker zulke stukken boven water halen sinds het verbod vorig jaar op de pulsvisserij. Het liefst bewaren we het in de bodem, maar de boomkorren van de vissers halen noodgedwongen alles overhoop."

"Er zat twee seconden tussen of ik had het overboord gegooid. Tot een gezicht me aankeek."

visser victor vindt een eeuwen oud beeld tussen de garnalen

Waar het beeld terecht komt is nog niet helemaal duidelijk. Vissers mogen in principe hun vondsten houden. Bartels hoopt dat het een plek krijgt in museum Kaap Skil op Texel. "De vissers hebben voldaan aan hun meldingsplicht en we zitten er bovenop voor het behoud van het beeld. Wij zijn een wrakkenmuseum en het is voor de kust van Texel gevonden. Wij kunnen het op de juiste manier conserveren en we geven het graag een plek tussen de andere stukken."

Tekst gaat door onder de foto.

Mike Bakker, Victor Ayal en Thijs ten Bokkel van de WR22 hebben de 'krijger' aan boord weten te houden. - Foto: Priviefoto

Wat visser Victor Ayal betreft gaat 'Barry' inderdaad naar het museum op Texel. Donderdag komt het beeld eerst aan in de haven van Den Oever. "Mijn bedoeling is niet om er geld mee te verdienen. Uiteindelijk als ie een mooi plekje krijgt bij Kaap Skil, mooi geconserveerd, dan is dat prima en kunnen we het nog eens bekijken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]