Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Texelse duiker haalt 16de-eeuwse pronkbeker boven water: 'Weer een stukje van een jongensdroom'

7 maart 2019, 21.02 uur · Aangepast 7 maart 2019, 21.23 uur

"Dit verwacht je niet als je ziet wat wij naar boven halen. Geweldig", aldus Gerrit Jan Betsema van Duikclub Texel. Hij is zo trots als een pauw op de vondst. Hij was vanmiddag in het Rijksmuseum bij de onthulling van een zilver vergulde pronkbeker uit de 16de eeuw. De beker komt van het in 1648 gezonken 'palmhoutwrak' voor de kust van Texel.

Duiker Gerrit Jan Betsema is niet bij de pronkbeker weg te slaan. De beker is de afgelopen jaren onderzocht en flink gepoetst. Hij vertelt: "Dit overtreft mijn stoutste dromen. Het is donker en modderig onder water. Je ziet het liggen. Het is gecorrodeerd. Het is kapot en dan denk je: Nou, ik weet het niet. Maar als je dit dan ziet vind ik dat erg bijzonder."

Lees ook: Pronkstuk uit 17de-eeuwse scheepswrak onthuld

De beker is een belangrijke aanwinst voor het museum Kaap Skil in Oudeschild, vertelt museummanager Corina Hordijk. "We hadden al eerder een jurk, die na ruim 350 jaar onder water nog in prima conditie verkeerde. Die unieke vondst werd wereldnieuws. Dit is weer een bijzonder vondst naast alle andere voorwerpen uit het wrak." 

Lees ook: Topvondst blijkt kleding uit Ottomaanse rijk

Er ligt nog veel meer in het wrak, maar de resten van het schip liggen afgedekt op de bodem van de Waddenzee. Dit is gedaan in afwachting van nader onderzoek. Er liggen ook nog veel meer andere wrakken. Betsema: "Ik ga het liefst morgen weer terug naar het wrak. Dat is nu onmogelijk, maar het schreeuwt naar meer onderzoek."

Verder met archeologen
Dat onderzoek zit eraan te komen, zegt gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland. De provincie is eigenaar van de bodemschatten. Van der Hoek: "De Texelse duikers hebben een belangrijke basis gelegd. Zonder hen hadden we het wrak niet gevonden. We gaan straks verder met professionele archeologen en we kijken naar een vorm van samenwerking met de Texelse duikers."

Tekst gaat verder onder de video

190307_beker_gedeputeerde - NH Nieuws

De pronkbeker uit het Palmhoutwrak is vanaf zaterdag tot september te bezichtigen in museum Kaap Skil in Oudeschild op Texel. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een mooie verhaal te vertellen aan NH Nieuws? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos