Ga naar Content
Noord-Holland

Topvondst uit 17de eeuws scheepswrak blijkt kleding uit Ottomaanse Rijk

11 mei 2017, 18.17 uur · Aangepast 11 mei 2017, 19.48 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

TEXEL In het museum Kaap Skil op Texel werd vorig jaar eeuwenoude kleding gepresenteerd dat was gevonden in een scheepswrak uit de zeventiende eeuw. Nieuw onderzoek bevestigt het unieke karakter van de vondst: een deel van de kledingstukken die werden gevonden is waarschijnlijk van een niet-westerse afkomst.

In 2016 maakte de provincie Noord-Holland samen met de gemeente Texel, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Museum Kaap Skil en Duikclub Texel bekend dat er een bijzondere vondst was gedaan het Palmhoutwrak, dat in de buurt van Texel op de bodem van de Waddenzee ligt. Een van de mooiste objecten is een jurk uit de zeventiende eeuw die enige tijd te zien was in museum Kaap Skil. 

Lees ook: Texelse duikers doen topvondst in 17de eeuws scheepswrak

Naar de vondsten wordt nu onderzoek gedaan door zowel binnen- en buitenlandse experts. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. 

Experts van The School of Historical Dress uit Londen hebben vastgesteld dat zeker twee kledingstukken behoren tot een islamitische, niet-West-Europese traditie. Een van de stukken is waarschijnlijk een kaftan, afkomstig uit het Ottomaanse Rijk. 

Uniek
Bijzonder is dat de collectie veel dameskleding bevat: dameskleding uit de zeventiende eeuw is zeer zeldzaam, aangezien de stoffen van gedragen jurken in die tijd vaak werden hergebruikt. 

Het is de bedoeling om de vondsten uit het Palmhoutwrak uiteindelijk voor publiek tentoon te stellen, maar eerst is er meer informatie nodig over de manier waarop de kledingstukken het best geconserveerd kunnen worden. De Universiteit van Amsterdam doet daar nu onderzoek naar. 

Foto: Provincie Noord-Holland