Ga naar Content
Noordkop & Texel

Pronkstuk van Texels scheepswrak uit 17e eeuw onthuld in Amsterdam

7 maart 2019, 15.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Een bijzondere vondst op het Palmhoutwrak, een scheepswrak uit de zeventiende eeuw dat voor de kust van Texel ligt. Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland presenteerde in het Rijksmuseum een vergulde zilveren pronkbeker dat gevonden is op het Palmhoutwrak.

De presentatie is een laatste poging om de historische scheepswrakken voor de kust van Noord-Holland niet te laten verdwijnen. Gedeputeerde Jack van der Hoek is bang dat de wrakken verloren zullen gaan als de spullen die erin liggen niet snel geborgen worden. 

Lees ook: Opnieuw uniek kledingstuk uit 17e-eeuws scheepswrak in museum tentoongesteld

Palmhoutwrak
Het Palmhoutwrak is een van de wrakken die voor de kust van Noord-Holland ligt. Het won de afgelopen jaren aan bekendheid door de spullen die erin bewaard waren gebleven. Zo lag er een jurk en wat ander textiel in zeer goede staat. Nu blijkt dus dat er meer rijkdom aan boord ligt dan men van tevoren had verwacht.

De pronkbeker werd net op tijd gered. De zilveren beker, die versierd is met bloempatronen, vazen en ornamenten, was in drie stukken gebroken en was door de lange tijd in het zoute water aangetast door corrosie. Hij is door een speciaal team gerestaureerd en wordt de komende tijd tentoongesteld in Museum Kaap Skil op Texel. 

Tekst gaat verder onder de video

190307_PALMHOUTWRAK - NH Nieuws

Erfgoed telt
Gedeputeerde Jack van der Hoek is zeer begaan met de scheepswrakken: "De wrakken die langs de Hollandse kust liggen dreigen voorgoed verloren te gaan. Ik heb het belang van onderzoek en beheer, samen met mijn collega’s van de andere kustprovincies, onder de aandacht gebracht bij de minister van Cultuur. De minister heeft dat opgepakt in het programma Erfgoed Telt, waarin de scheepswrakken nieuwe aandacht krijgen. Of het genoeg is voor alle scheepswrakken is echter onzeker. Aandacht en medewerking van andere organisaties en overheden blijft belangrijk."

Lees ook: Topvondst uit 17de eeuws scheepswrak blijkt kleding uit Ottomaanse Rijk

Tentoonstelling op Texel
De voorwerpen die gevonden zijn op het Palmhoutwrak zullen naar verwachting in 2022 te zien zijn in een permanente tentoonstelling bij museum Kaap Skril op Texel. Het gaat om veel meer dan alleen de pronkbeker en de jurk; naar verwachting zullen er honderden items tentoongesteld worden. Tot die tijd wordt er onderzoek gedaan naar de vondsten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!