Start van hoofdcontent

OUDESCHILD

nl

Opgeviste 'oude balk' blijkt eeuwenoud mastspoor: "Muntje bracht geen geluk"

26 januari 2021, 13.50 uur · Aangepast 26 januari 2021, 14.15 uur · Door Jurgen van den Bos

OUDESCHILD - De 'oude houten balk' in de netten van de viskotter TX-65 blijkt een mooie vangst. Het is een zogeheten mastspoor een schip dat eeuwen geleden is vergaan in de buurt van Texel. De mast ligt nu bij Museum Kaap Skil. "Het muntje dat onder de mastvoet in het mastspoor zal hebben gezeten, heeft dit schip dus niet het gehoopte geluk gebracht."

Foto: Stichting Texels Museum

De TX65 haalde de balk tussen Zuiderhaaks en het Molengat omhoog. Schipper Richard Wigbout: "We waren ‘s nachts garnalen aan het vissen en bij het net ophalen hing er een houten balk tussen de touwen. We wisten niet meteen wat het was. Toen we hem eraf pakten, zagen we dat er een vierkante inkeping in zat. Ik appte foto’s naar een bevriende duiker die me vertelde dat de balk waarschijnlijk onder de mast gezeten moet hebben.”

Het mastspoor is een zware houten balk die de mast verankert in het schip. Hij kan op de kielbalk of een andere versterkende balk worden geplaatst. Onder de mast moet een muntje hebben gezeten. Deze traditie bestaat al eeuwen en wordt ook tegenwoordig nog in ere gehouden. Een muntje onder de mast moet het kwaad bezweren en het schip behoeden voor rampen.

Tijdscapsule

Conservator Alec Ewing van Museum Kaap Skil heel blij mee is: "Dankzij dit soort vondsten en de vondsten van jutters en duikers, komt er steeds meer informatie boven water. Er zijn zeer veel schepen op de Reede van Texel vergaan. Ze vormen nu tijdscapsules op de zeebodem, waar we heel veel van kunnen leren."

Het mastspoor wordt verder onderzocht en opgenomen in de collectie van Museum Kaap Skil. Het vormt, samen met de andere vondsten van de zeebodem, een deel van het verhaal van de rol die Texel speelde in de wereldwijde scheepvaart.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]