Ga naar Content

Historisch postkantoor Heemstede toch geen monumentenstatus: sloop dreigt opnieuw

Even leek het erop dat het oude postkantoor aan de Binnenweg in Heemstede gered was. Projectontwikkelaar Pentas wil het historische pand platgooien en er appartementen bouwen. Zonde, vonden verschillende organisaties en dus klopten ze aan bij de gemeente. Die besloot het gebouw als monument aan te wijzen. Maar die beslissing is nu door de rechter voorlopig van tafel geveegd. 

Foto: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

"Dit is heel spijtig", reageert Simon van Veen, buurtbewoner en betrokken Heemstedenaar. "Met verschillende buurtbewoners en verenigingen hebben wij ons best gedaan om dit unieke pand voor de gemeente Heemstede en haar inwoners te behouden. Jammer dat de rechter dit nu in een voorlopig besluit van tafel heeft geveegd."

Uniek pand

Volgens Van Veen zijn er nog maar drie van dit soort specifieke panden over in het dorp. "Het gebouw komt uit een tijd waarvan veel vergelijkbare gebouwen alweer gesloopt zijn en het is ontworpen door een beroemde architect. Het is gewoon de moeite waard om het gebouw ook voor het nageslacht te bewaren", aldus van Veen.

Het Postkantoor werd in 1959 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dick Greiner en is kenmerkend voor de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. 

Appartementen 

Projectontwikkelaar Pentas wilde het oude postkantoor aan de Binnenweg slopen om er appartementen te bouwen. Buurtbewoners, de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB), het Cuypersgenootschap en de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, zagen dat niet zitten en dienden een verzoek in bij het college om het pand van een monumentenstatus te voorzien.

De gemeente erkende in mei van dit jaar de monumentenstatus toe, waardoor het bouwwerk niet gesloopt zou kunnen worden. Maar dat gemeentelijke besluit is nu door de rechter geschorst. 

"De rechter heeft nog niet inhoudelijk naar de zaak gekeken"

Simon van Veen, buurtbewoner

Volgens Van Veen heeft de rechter met de voorlopige uitspraak alleen gekeken of alle regels goed zijn uitgevoerd, en zal er nog meer inhoudelijk naar de zaak moeten worden gekeken. 

"Wij staan nog steeds achter de argumenten die de gemeente heeft aangevoerd bij de rechtbank, die enkel nog heeft gekeken naar de regels. Daarom denk ik dat bij de inhoudelijke behandeling meer wordt gekeken naar waarom pand monumentaal is en meer dan de moeite waard om behouden te blijven", aldus buurtbewoner Van Veen.

Gemeente Heemstede

De gemeente laat weten zich te beraden over de uitspraak. De bezwaarschriftencommissie adviseert het college na de zomer over het bezwaar dat de eigenaar heeft gemaakt tegen aanwijzing als monument. Daarna neemt het college een besluit over het bezwaar.

Van Veen wil nogmaals in gesprek gaan met de gemeente en wellicht ook de projectontwikkelaar, om het verhaal toe te lichten. "Laten we vooral het gesprek blijven aangaan, dat kan niet vaak genoeg gebeuren", aldus de buurtbewoner.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]