Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

900 handtekeningen voor behoud oude postkantoor Heemstede: "Geen gelopen race"

20 december 2021, 16.00 uur · Door Marieke Pijlman

Er zijn zo'n 900 handtekeningen opgehaald in Heemstede voor het behoud van het oude postkantoor aan de Binnenweg, dat gesloopt dreigt te worden. Vanmorgen zijn de handtekeningen overhandigd aan wethouder Sjaak Struijf door twee afgevaardigden van de initiatiefnemers.

"Hij reageerde een beetje terughoudend", vertelt Jaap Verschoor van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. "Maar dat is ook niet gek, het is nog geen gelopen race."

Het voortbestaan van het oude postkantoorgebouw is in het gedring, omdat de huidige eigenaar er een appartementencomplex wil bouwen, met beneden ruimtes voor commerciële doeleinden. Buurtbewoners zijn geschrokken van de plannen: ze willen dat het karakteristieke pand behouden blijft.

Tekst gaat verder onder de foto.

Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

"Vanmorgen wees een initiatiefnemer van de handtekeningenactie en tevens buurtbewoner, op de emoties die leven bij veel Heemstedenaren als het gaat om dit gebouw", zo vertelt Verschoor. "Dit was het postkantoor waar mensen herinneringen aan hebben en het heeft een heel opvallende vormgeving."

Het oude postkantoor aan de Binnenweg werd in 1959 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dick Greiner, en is kenmerkend voor de periode van de wederopbouw van Nederland na de oorlog.

Nog geen monumentenstatus

Maar het gebouw is geen monument. En daar zien veel Heemstedenaren graag verandering in komen, om zo het pand te beschermen tegen sloop. De historische vereniging heeft samen met erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd. Het college van Heemstede heeft de bevoegdheid om het pand op de monumentenlijst te zetten. Maar of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. 

De gemeente is nu bezig met het inwinnen van juridisch advies en advies van de erfgoedcommissie van Noord-Holland, voordat er iets besloten zal worden over het gebouw. Verschoor denkt niet dat het heel lang meer zal duren voordat er duidelijkheid over komt. "Eind maart moet de huidige huurder het pand verlaten. En de eigenaar van het pand wil ook doorgaan met plannen maken. Dus ik denk dat ze er wel haast mee zullen maken."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]