Ga naar Content
Haarlem

Sloop dreigt voor oude postkantoor Heemstede: 'Eeuwig zonde'

16 november 2021, 07.30 uur · Aangepast 16 november 2021, 10.16 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Het oude postkantoor aan de Binnenweg in Heemstede dreigt gesloopt te worden. De huidige eigenaar wil er een appartementencomplex bouwen met beneden ruimtes voor commerciële doeleinden. Omwonenden zijn geschrokken van de plannen: ze willen dat het karakteristieke pand behouden blijft. "Eens gesloopt, altijd gesloopt, dan kun je niet meer terug", vertelt Anita die naast het pand woont.

Het oude postkantoor aan de Binnenweg werd in 1959 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect Dick Greiner. Het gebouw is kenmerkend voor de periode van de wederopbouw van Nederland na de oorlog.

Buurtbewoners zijn eraan gehecht, omdat het volgens hen een beeldbepalend pand is. "Als je over de Binnenweg loopt, dan is dit gewoon heel opvallend, en het onderscheidt zich van de rest", vertelt Anita, die haar achternaam liever voor zichzelf houdt. "Alle huizen aan de Binnenweg zijn van de jaren '20 en '30 en het oude postkantoor is echt kenmerkend voor een andere periode. Het is karakteristiek."

Toen Anita zich verder ging verdiepen in het pand, kwam ze erachter dat er in het pand veel kunst aanwezig is, en dat het ook een schuilkelder heeft. Zo'n kelder werd in de jaren vijftig onder nieuwe publieke gebouwen gebouwd om de bevolking te beschermen voor een mogelijke oorlog.

Anita vindt het dan ook 'eeuwig zonde' als dit allemaal zou verdwijnen. Met buurtgenoten startte ze onlangs een petitie voor het behoud van het oude postkantoor, die inmiddels 500 keer is ondertekend. 

Ook de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek maakt zich hard om de sloop te voorkomen. "Het staat op een heel markante plek, iedereen ging daar vroeger naar binnen toen het nog een postkantoor was", vertelt Jaap Verschoor namens de vereniging. "De staat van het gebouw en de aanwezige kunst maken het een bijzonder geheel."

(Nog) geen monument

Het pand staat niet op de monumentenlijst en daarom heeft de eigenaar geen sloopvergunning nodig om het te slopen: hij hoeft er alleen een melding van te maken. Het is nog maar de vraag of er daadwerkelijk gesloopt gaat worden en er een appartementencomplex van 13 meter hoog voor terugkomt. Inmiddels heeft de historische vereniging samen met erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd. 

De gemeenteraad van Heemstede heeft afgelopen zomer middels een motie het college opgeroepen om met de eigenaar van het pand in gesprek te gaan, om te kijken of de plannen voor nieuwbouw verplaatst kunnen worden om het oude postkantoor te behouden. "De bal ligt nu bij de gemeente", aldus Verschoor.

Het college heeft de bevoegdheid om het pand op de monumentenlijst te zetten. Op basis van onderzoeken naar het pand door adviesorganisatie Mooi Noord-Holland en kunsthistoricus Wim de Wagt, zou dit geen gekke beslissing zijn. In beide rapporten valt te lezen dat het pand hoge monumentale waarden heeft. 

De gemeente Heemstede laat aan NH Nieuws weten nog in beraad te zijn over de toekomst van het oude postkantoor, en kan op dit moment verder geen uitspraken doen. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]