Ga naar Content

Dorpsleven Schermerhorn nog lang niet knock-out: "We staan steeds weer op"

De kermis in Schermerhorn is zoals ieder jaar weer in volle gang. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want er is juist veel gestopt en gesloten. Zo sloot het dorpscafé begin dit jaar de deuren en werd ook de stekker uit de legendarische Prutmarathon getrokken. 

Foto: NH/ Tom Jurriaans

Het dorpsleven van Schermerhorn kreeg een harde klap toen café 's Lands Welvaren de deuren definitief sloot. Van trouwfeesten tot musicaluitvoeringen en van kermissen tot Paaspop: de eigenaren faciliteerden het altijd met veel plezier. Het lukte de eigenaren echter niet om een opvolger te vinden, dus maakt de kroeg plaats voor woningbouw.

Slaapdorp

"Dat was echt een aderlating", vertelt Piet Groot van het kermiscomité. "We zijn al ontzettend veel kwijtgeraakt. Om te voorkomen dat we een slaapdorp worden, hebben we echt alles op alles gezet om toch een kermis te organiseren. Schermerhorn zonder kermis, dat kan gewoon niet." 

Wel kwam er na 42 edities een einde aan de legendarische Prutmarathon, vaste prik tijdens de zondag van het kermisweekend. De wedstrijd waarbij deelnemers door tal van blubberige slootjes ploeteren, kon de afgelopen twee jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus. Inmiddels heeft het bestuur moeten concluderen dat de weilanden waarover de tocht gaat zo veranderd zijn, dat een 'prutwaardige race' er niet meer in zit.

"We zitten op de knietjes maar we komen uiteindelijk weer helemaal overeind"

pIET gROOT - kERMISCOMITÉ SCHERMERHORN

Harde klappen dus voor het dorpsleven van Schermerhorn, maar van een knock-out is absoluut geen sprake. Een kermis moest er volgens Piet Groot hoe dan ook komen."Nee, we staan steeds weer op. Het wordt wat moeilijker. We zitten op de knietjes, maar we komen uiteindelijk weer helemaal overeind."

Sporthal De Mijse is nu het epicentrum van het kermisweekend. Over die hal is nogal wat gesteggel geweest. Die zou namelijk net als andere sportvoorzieningen in de gemeente bij Alkmaar Sport in beheer komen. Er lag daarna een renovatieplan met een flink prijskaartje. Voor gemeente Alkmaar werd dat iets te gortig en dus hebben de dorpsbewoners besloten het dan zelf maar in beheer te nemen. 

Handige mensen

"We doen het natuurlijk samen met de gemeente Alkmaar die ons financieel ook helpt", vertelt Groot. Dat is ook wel nodig want het dak moet nodig vervangen worden."Het dorp zorgt er uiteindelijk voor dat de boel blijft draaien. De sporthal hebben we zelf gebouwd en ook nu staan er mensen voor ons klaar. Er wonen een hoop handige mensen in het dorp waardoor we de kosten kunnen drukken."

Ook op de kermis is te zien hoe het talent van inwoners ten volle wordt benut. Zo staat Angelique van Etten, de voormalige eigenaar van 's Lands Welvaren, ronduit perfecte biertjes te tappen. "Dit is zo'n fantastisch feest voor Schermerhorn. Het voelt als thuiskomen. We hebben een prachtige zaal én op deze manier blijft het dorp bij elkaar."

NH Nieuws was zaterdag te kermis in Schermerhorn, bekijk hieronder de beelden.

Dorpsleven Schermerhorn nog lang niet knock-out: "We staan steeds weer op" - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]