Ga naar Content

Gierende inflatie, direct kopen bij de boer steeds interessanter

De inflatie raast onverminderd voort. Ook in de vorige maand verloor ons geld weer aan waarde: gemiddeld genomen met zo'n 8,6 procent. Bij de levensmiddelen valt de inflatie zelfs nog hoger uit, een bezoekje aan de supermarkt werd ruim 11 procent duurder. Wordt het dan niet voordeliger om je boodschappen direct bij de boer te doen? Een kleine steekproef levert een bemoedigend resultaat. 

Producten direct bij de boer kopen kan veel geld besparen - NH Nieuws

Eén plek om producten direct van het land te kopen, is de Fruittuin van West in Amsterdam. Daar kun je als consument zelf de aardappelen uit de grond halen, eigenhandig de bessen van de struik plukken of de kippeneieren uit het hok halen. "Het is onze insteek om mensen te laten zien waar ons voedsel vandaan komt", vertelt Eva Zweers. "En omdat we veel oog hebben voor de bodem en een gezond ecosysteem is de kwaliteit van onze producten heel hoog. Bovendien is het allemaal in harmonie met de natuur en de mens."

Zweers geeft zelf hoog op over de smaak van de diverse producten die hier te oogsten zijn, zoals de aardappels. "We bewerken de grond hier amper en we gebruiken ook geen pesticiden", legt ze uit. "Daardoor is zo'n aardappel gewoon veel voller van smaak."

Kopen bij de boer stuk goedkoper

Maar is het ook goedkoper om direct bij de teler of de boer te kopen? Een kleine rondgang langs verschillende boerenverkooppunten levert in ieder geval een voordelig beeld op. Bij Smit's Boer & Goed in Stompetoren bijvoorbeeld. Hier kosten zes eieren € 1,80, waar je in de supermarkt voor hetzelfde doosje al snel € 3,00 betaalt.

Voor een liter melk betaal je bij de boer in Stompetoren € 1,-. In de supermarkt ruim twee keer zoveel. En ook de prijs voor een kilo aardappelen is bij  Smit's de helft lager vergeleken met wat de grootgrutter er voor vraagt. 

"Daarnaast hebben mensen behoefte aan een beetje persoonlijk contact. Dat is toch iets wat de supermarkt niet biedt."

Roos Smit, Smit's Boer & Goed

Overigens lijken ook steeds meer mensen de weg naar de boeren te vinden, als het gaat om het kopen van producten, zo vertelt Roos Smit uit Stompetoren. "Dat is overigens niet zozeer omdat ze bij ons voordeliger uit zijn, maar vooral om ons te steunen in het hele stikstofverhaal. Daarnaast hebben mensen behoefte aan een beetje persoonlijk contact. Ook dat zorgt ervoor dat ze hier blijven komen. Dat is toch iets wat de supermarkt niet biedt."

Boeren terughoudend met prijsstijgingen

Waar de inflatie met zevenmijlslaarzen in de supermarkten omhoog schiet, lijken de boerenverkooppunten daar een stuk terughoudender mee om te gaan. Zoals bij boerderijwinkel Boet 32 in Schagerbrug. "Natuurlijk moeten we kostprijsstijgingen voor bijvoorbeeld kippenvoer doorberekenen in onze verkoopprijs voor eieren", vertelt Danique Houtenbos. "Maar onze prijsstijgingen zijn niet te vergelijken met die in de supermarkt."

Ook bij Boer & Goed in Stompetoren is men terughoudend met het duurder maken van hun producten. "In de afgelopen maanden zijn onze prijzen iets omhoog gegaan", aldus Roos Smit. "Maar dan heb je het over enkele procenten." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.