Ga naar Content

West-Friezen kiezen voor korte keten: "Geef de boer geld voor z’n waar"

Terug naar vroeger, dat is voor veel West-Friezen de reden om voor de korte keten te kiezen. Ook een bezoek aan de supermarkt proberen ze zoveel mogelijk te vermijden. Zeker nu de boer zijn opbrengst ziet 'verdampen' door de toenemende prijzen. "Ik wil dat de boer eerlijk betaald wordt."

Foto: NH Nieuws

"Uit pure noodzaak en gewoonte", geeft Lian van der Sloot (44) als antwoord op de vraag waarom ze de supermarkt zoveel mogelijk vermijdt. "Ik lust geen melk uit de supermarkt, die is bewerkt. Melk is gewoon veel lekkerder en puurder als je het vers drinkt."

Sympathie voor de boeren 

Sympathie voor de boeren had Lian al. Ze groeide op tussen de velden en boeren. Eerst in Steenwijk, nu in Enkhuizen. Een stad omringd door het platteland. "Ik was altijd al geïnteresseerd in het leven van een boer. Ze zijn heel open en behulpzaam."

Steeds meer Nederlanders gaan in steden wonen, ver van het platteland en daarmee ver van de voedselproductie. Volgens Lian kunnen veel mensen zich daarom ook niet meer 'identificeren' met het platteland. "Ze weten niet waar hun voedsel vandaan komt. En dat is zonde, omdat er steeds meer animo is voor vers, gezond en lokaal voedsel. Direct van de boer", zegt zij.

Lees ook

Ook het financiële risico bij de boer wegnemen, was voor haar een motivatie om zoveel mogelijk bij de boer te kopen. Dichtbij de bron. "Soms ontkomt je er niet aan, maar het meeste haal ik bij een boer. Waarom? Ik wil dat ze eerlijk betaald worden. Niet wij, maar de boer bepaalt hoeveel iets kost. En als ik ze daarmee kan helpen, dan doe ik dat graag. Zeker nu boeren bijna niks meer overhouden."

Producten van het seizoen

Welke producten dat dan zijn, is afhankelijk van het seizoen. "Dat vind ik ook juist het mooie hieraan. Het maakt mensen bewust. Niet alle groenten en fruit zijn het gehele jaar door te krijgen, zoals in de supermarkt."

In de winter zijn er bijvoorbeeld spruitjes en boerenkool, boordevol vitamine C. Iets wat ons lichaam dan nodig heeft. En in de lente zijn er komkommers en tomaten, rijk aan water. "Waarom zou je dat omdraaien of omgooien? Het staat in balans met elkaar, zo werkt de natuur. Het enige wat wennen is, is dat je creatief moet zijn met koken", zegt Lian lachend. "Maar ook dat is leerzaam."

De Enkhuizer heeft sinds kort zelfs een moestuin. Hier verbouwt ze peterselie, bosui, bieslook en salie. "Met de voedselprijzen die stijgen, komt dat niet slecht uit."

Lees ook

Maar Lian is niet de enige. In 2002 verhuisde Carola Romijn (53) naar Grootebroek. Daar zag ze het 'Keetje', een kleine fruitkwekerij en zorgboerderij in Lutjebroek. Ze aarzelde geen moment en nam een kijkje. "Ik was meteen verkocht, kraakvers van het land. Maar ook omdat ik plasticvrij wil leven en een boer gebruikt dat niet."

'De kwaliteit is beter'

Wat haar meteen opviel, is dat de versheid en kwaliteit beter is. "Neem nou eens een broccoli. Als ik die koop in de supermarkt, dan moet ik het in twee dagen opeten. Maar een broccoli die ik bij een boer haal, kan ik zo'n twee weken bewaren. Dat was voor mij écht een eyeopener. Het is misschien ietsje duurder, maar je krijgt er kwaliteit voor terug."

Voor Carola is het ook belangrijk om te weten waar het voedsel vandaan komt. "Dat ik de koeien in het weiland zie staan als ik het erf op loop. Dat het vlees bij de slager in Hoogkarspel vers is, zonder hormonen. Want voedsel uit het buitenland, daar heb je geen zicht op."

Er is volgens haar een trend gaande, zeker na corona. De verkoopstalletjes in West-Friesland schieten als paddestoelen uit de grond. En dus neemt ze elke week een kijkje. En zelfs als ze iets mist, fietst ze naar de dichtstbijzijnde groenteboer of kaasboer. "Ik koop eigenlijk helemaal niks meer bij de supermarkt, ook omdat het aanbod hier zo breed is. Waarom zou je iets bij de supermarkt halen wat van ver komt, als het ook op een paar kilometer van je deur wordt verbouwd?" 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]