Ga naar Content

Het wordt steeds drukker op het water: meer bootjes en meer ongemak

Het wordt steeds drukker met bootjes op het water. Tijdens de coronacrisis bleven meer mensen thuis tijdens de vakantie. Die thuisblijvers zorgden afgelopen twee jaar voor een flinke toename aan verkochte bootjes. En dat valt te merken met mooi weer: de bootjes gaan massaal het water op. 

Foto: AT5 Whatsapp

Dat het drukker op het water wordt is niet alleen op het oog te zien, maar blijkt ook uit de cijfers. Waterrecreatie Nederland onderzocht de populariteit van watersport, daaruit blijkt dat ongeveer vijftien procent van de ondervraagden pas tijdens de coronacrisis kennis heeft gemaakt met de watersport.

"Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt en zochten de groenblauwe omgeving op om te bewegen maar ook om te ontspannen", zegt directeur Marleen Maarleveld.  

"Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt"

Marleen Maarleveld van Waterrecreatie Nederland

Dat de drukte op het water toe zou nemen mag geen verrassing heten. De afgelopen twee jaar merkten bootverkopers al een enorme toeloop: de bootjes gingen als warme broodjes over de toonbank. 

Lees ook

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat watersportbeoefenaars zelf weinig drukte zeggen te ervaren als ze op het water zijn. Maar de drukte is er wel degelijk, merken ook de Reddingsbrigade Nederland, de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij en de waterpolitie. 

Exacte cijfers heeft de waterpolitie niet, maar ze bevestigen het beeld. Ondanks de drukte hebben ze sinds het begin van de crisis nog niet vaker in actie hoeven komen, bijvoorbeeld voor nieuwelingen die op het water massaal de regels overtreden. "Wij focussen ons echt op de excessen", zegt een woordvoerder. 

Toch is het nog zeker wel eens billenknijpen. Zo moest havenmeester Dick van Veldhuizen van de gemeentehaven van Huizen een groep borrelende vrouwen op een boot terugroepen. Ze hadden totaal niet door dat ze met hun plezierbootje midden op de vaargeul aan het varen waren. In die vaargeul komen de grootste containerschepen langs die niet makkelijk kunnen 'remmen'. Het liep allemaal maar net goed af. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.