Start van hoofdcontent

BUITENKAAG

nl

Buitenkagers: blauwe zone als oplossing voor parkeerterreur is 'sigaar uit eigen doos'

14 juni 2022, 19.00 uur · Door Niels van Steijn

Een blauwe zone moet personeel van scheepswerf Van Lent - gevestigd op Kaageiland - tijdelijk stimuleren hun auto te parkeren op het daarvoor bestemde parkeerterrein. Het zou volgens het gemeentebestuur dé manier zijn om de parkeeroverlast in Buitenkaag tegen te gaan, in ieder geval tot het het huidige parkeerterrein is uitgebreid. 

Foto: NH Nieuws

Dat liet een afvaardiging van de gemeente Haarlemmermeer vanochtend weten tijdens een zitting in de rechtbank van Haarlem. De zaak is aangespannen door enkele bewoners uit het dorp. Zij zijn tegen de komst van de blauwe zone in het hele dorp, omdat zij de portemonnee zullen moeten trekken voor een ontheffing. 

Zes tientjes

Een jurist van de gemeente laat weten dat een ontheffing voor twee jaar inderdaad 60,20 euro zal gaan kosten. Daarmee is een vrije parkeerplaats voor inwoners van Buitenkaag niets meer dan 'een sigaar uit de eigen doos', aldus Paulette van den Berk, woonachtig aan de Lisserdijk in Buitenkaag. 

De irritaties lopen al langer hoog op in het zuiden van Haarlemmermeer. De overlast in het dorp wordt veroorzaakt door werknemers van scheepswerf 'Van Lent', een bedrijf gevestigd op Kaag,  Een eiland in de gemeente Kaag en Braassem. De enige verbinding tussen Buitenkaag en Kaag(eiland) is een pont. Medewerkers van 'Van Lent' parkeren daarom hun auto in Buitenkaag om daarna kosteloos over te varen. 

220 parkeerplaatsen

De scheepswerf heeft nog niet op vragen van NH Nieuws gereageerd. Wel heeft zij als oplossing een huurovereenkomst met de grondeigenaar Spaargaren gesloten. Daarmee zou een bestaand parkeerterrein met 220 parkeerplaatsen moeten worden uitgebreid. Ook zou er een aparte toegangsweg moeten komen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding. 

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Omdat er naar verwachting nog een lange adem nodig is voordat de uitbreiding van het parkeerterrein door alle partijen binnen de gemeente is goedgekeurd, wil het gemeentebestuur tijdelijk een blauwe zone instellen. Deze zou van 9.00 uur tot 13.00 uur zijn en als 'prikkel' moeten werken, zodat werknemers hun auto op het parkeerterrein parkeren. 

"Zodra het parkeerterrein is vergroot, zouden wij ook weer afscheid kunnen nemen van de blauwe zone", aldus een jurist van de gemeente Haarlemmermeer. 

"Eigenlijk flikkeren ze alles over de schutting en vervolgens mogen wij er ook nog voor betalen"

Paulette van den Berk, inwoner Buitenkaag

Maar de invoering van de blauwe zone zou volgens Dirk Giltay Veth, advocaat van Buitenkagers, er ook voor kunnen zorgen dat Van Lent minder haast maakt met het parkeerterrein. Volgens Veth zou Van Lent er goed aan doen haar werknemers te verplichten op het parkeerterrein te parkeren. "Desnoods met boetes", aldus advocaat Veth. 

Met de invoering van de blauwe zone lijkt de rekening voor het oplossen van de parkeeroverlast terecht te komen bij de inwoners van Buitenkaag. "Eigenlijk flikkeren ze alles over de schutting en vervolgens mogen wij er ook nog voor betalen. Blauwe zone geldt voor heel Buitenkaag. Het is eenrichtingsverkeer en wij zijn elke keer het afvoerputje van Kaageiland", aldus Paulette van den Berk.

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]