Ga naar Content

Topman Schiphol: "Ellenlange rijen zijn van de zomer natuurlijk voorbij"

Passagiers hoeven van de zomer geen 'ellenlange' rijen meer op Schiphol te verwachten. Die toezegging deed topman Dick Benschop vanmiddag in het programma Buitenhof. "Maar er zullen altijd rijen zijn, die zijn er overal." Volgens Benschop zal de kwaliteit van Schiphol voortaan weer centraal staan, en niet meer het drukken van kosten. Woensdag moet er een akkoord liggen met de vakbonden voor hogere lonen.

Drukte op Schiphol en een kartonnen Benschop bij een actie - Foto: Ruben Toren & NH Nieuws / Doron Sajet

Benschop ligt al weken onder vuur vanwege de aanhoudende chaos op Schiphol. Sinds het begin van de meivakantie op 23 april is het dagelijks druk, met een rij voor de beveiliging die soms tot ver buiten de vertrekhal begint. Niet alleen reizigers en personeel zijn de chaos zat, ook de Tweede Kamer eist van Benschop dat hij nog voor de zomer orde op zaken stelt.

Stakingen

Komende dinsdag wordt de Schiphol-directeur in Den Haag verwacht om tekst en uitleg te geven aan de Kamer. Daar is ook vakbond FNV bij aanwezig. Intussen zijn Schiphol en de vakbonden in overleg over hogere lonen voor het huidige en potentieel nieuw personeel. Als er woensdag geen akkoord ligt, volgen er werkonderbrekingen en stakingen.

Het artikel gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Doorstroming

Benschop denkt de grootste chaos het hoofd te kunnen bieden met betere arbeidsvoorwaarden, maar ook door personeel in te zetten voor een betere doorstroming in de rijen.

Luchtvaartmaatschappijen houden deze zomer hun start- en landingsrechten, als zij daar tijdelijk afstand van doen. Schiphol hoopt zo dat maatschappijen vrijwillig vluchten gaan schrappen.

Benschop in een bootje

Benschop schitterde de afgelopen weken regelmatig in afwezigheid. Tijdens de meivakantiechaos had de topman corona, maar De Telegraaf onthulde vrijdag dat hij desondanks op vakantie naar Portugal was gegaan en in een bootje door het Westbroekpark in Den Haag dobberde. Bovendien trok hij ook tijd uit voor een gala in de VS en het World Economic Forum in Davos.

Volgens Benschop betekende dat niet dat hij niet voortdurend aan het werk was: "24/7 mag je wel zeggen. Altijd beschikbaar, altijd bereikbaar. Online is oneindig veel beter dan het was."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]