Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Schiphol wil zomerchaos voorkomen met nieuwe regels voor landingsrechten

25 mei 2022, 22.12 uur · Door Doron Sajet

De strenge start- en landingsrechten voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol worden de komende zomer tijdelijk versoepeld. Door te verzekeren dat ze hun rechten niet kwijtraken, hoopt de luchthaven dat maatschappijen in de zomerperiode zelf vluchten gaan schrappen. De nieuwe regels gaan volgende week in en moeten helpen een einde te maken aan de al wekenlang durende chaos.

Een Boeing 787-9 van KLM op Schiphol - NH Nieuws / Doron Sajet

Start- en landingrechten op Schiphol zijn schaars en kostbaar. Wie zulke rechten heeft bemachtigd, moet er ook gebruik van maken, anders worden ze afgepakt en aan andere luchtvaartmaatschappijen verkocht.

Door die strenge regel vanaf volgende week woensdag 1 juni tot en met 28 augustus te schrappen, wil Schiphol voorkomen dat de zomer net zo chaotisch verloopt als sinds de start van de meivakantie. Luchtvaartmaatschappijen hoeven niet bang te zijn dat Schiphol hun rechten afpakt, als ze tijdelijk minder vliegen.

Nog grotere puinhoop

Of het Schiphol lukt om een nog grotere puinhoop te voorkomen, ligt ook aan de onderhandelingen met de bonden. Die eisen nieuwe, betere arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel, waaronder voor de beveiligers. FNV heeft Schiphol een deadline gegeven: er moet voor 1 juni een akkoord liggen, anders volgen er werkonderbrekingen.

De chaos op Schiphol is te wijten aan een groot personeelstekort. Veel medewerkers zijn aan het begin van de coronacrisis ontslagen en tijdelijke contracten werden niet verlengd. Veel van dat voormalige personeel laat de luchthaven nu links liggen, vanwege de onaantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en hebben voor ander werk gekozen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]