Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Dit moet je zien: Wim speelt songfestivalhit S10 op Hilversums raadhuiscarillon

11 mei 2022, 12.32 uur · Aangepast 11 mei 2022, 12.45 uur · Door Daan Visser

Een Hilversumse succeswens voor zangeres S10 op het Eurovisie Songfestival: beiaardier Wim Ruitenbeek speelde vanmorgen haar hit 'De Diepte' op het carillon van de Hilversumse raadhuistoren. De Abbenkerkse zangeres bereikte gisteren de finale van het liedjesfestijn en hoopt zaterdag hoge ogen te gooien. 

Beiaardier Wim Ruitenbeek achter het klavier van de raadhuistoren - Daan Visser

"Ik vind het een mooi nummer", zegt de stadsbeiaardier van Hilversum, terwijl hij de toren van het Raadhuis van Dudok opklimt. "Er zit een duidelijke melodie in, wat het al snel geschikt maakt voor de beiaard. Als je het mee kan fluiten zit het goed", legt hij uit.  Bij het spelen van de beiaard worden namelijk de franjes van het nummer weggelaten. "Je houdt eigenlijk alleen de kern van het nummer over. Dan kan je pas echt zien of het een goed nummer is." En dat is bij De Diepte het geval.

Naast de Nederlandse inzending van dit jaar speelt Ruitenbeek ook nog een flink aantal songfestivalklassiekers, zoals Ding-a-Dong van Teach-In, Arcade van Duncan Laurence, Slow Down van Douwe Bob en 'n Beetje van Teddy Scholten. "Songfestivalnummers lenen zich wel voor de beiaard. Er zit vaak een duidelijke melodie in."

De klanken van S10 klinken boven Hilversum. Tekst gaat door onder de video.

Beiaardier Wim Ruitenbeek brengt ode aan S10 op Hilversums raadhuiscarillon - NH Nieuws

"Mijn doel als stadsbeiaardier is dat mensen omhoog kijken als ze mij horen en een lach op hun gezicht krijgen", zegt Ruitenbeek. "Het hoort bij mijn vak om te spelen wat er speelt." Zo speelde hij het werk van John Miles en Ennio Morricone toen ze overleden, en tijdens de Gooise Rainbow Week speelde hij YMCA, Faith en Dancing Queen.

Renovatie

Wat het spelen voor Ruitenbeek extra leuk maakt, is de afgeronde renovatie van eind vorig jaar. "Nu hoor ik echt wat ik zelf speel, daarvoor hoorde ik vooral gerammel." De beiaard kreeg een flinke beurt. Zo werden de klepels hersteld en werd de bedrading en het klavier vervangen. Ook de computer waarmee automatische gespeeld kan worden, was aan vervanging toe. 

Wel mist de beiaard nog één ding: de grote klok waarmee hij de lage bes-noot kan spelen. "Die zou wel van pas komen als ik de volgende keer weer S10 ga spelen. Dan kan ik pas echt de diepte in", zegt de beiaardier lachend. Eind dit jaar gaat de nieuwe grote klok opgehangen worden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]