Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Noord-Holland leeft mee met Abbekerkse S10: "Ze gaat winnen!"

9 mei 2022, 20.00 uur · Aangepast 11.51 uur · Door Ron Flens

Morgen staat S10 met het nummer 'De Diepte' in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Jong en oud in Noord-Holland staan achter de in Abbekerk geboren Stien den Hollander: van oud-Songfestivalwinnaar Lenny Kuhr, Popkoor Hoorn en de oude school van S10, tot rapdocent Steven Engel en natuurlijk de inwoners van Abbekerk. 

S10 bij Podium Victorie in Alkmaar - Maaike Polder

Lenny Kuhr won 53 jaar geleden het Eurovisie Songfestival met het nummer 'De Troubadour'. "Het is onvoorstelbaar als je dat op je negentiende meemaakt. Het was natuurlijk een gouden moment. Dat je de potentie hebt om een lied te maken dat de wereld overgaat en nu nog steeds overeind staat", vertelt Lenny, die op haar 72e nog steeds de podia in Nederland beklimt en net nog een nieuwe plaat uitbracht bij het hippe label Excelsior.

Quote

"Er klinkt een grote eenzaamheid uit het nummer. De kracht ligt in het pure en de eenvoud"

Lenny Kuhr, voormalig Songfestivalwinnaar

"Ik herken iets authentieks in S10" zegt Lenny. En over 'De Diepte': "Er klinkt een grote eenzaamheid uit het nummer. De kracht ligt in het pure en de eenvoud. Zelf vind ik de tekst iets te schraal. Maar dat 'ahaaaa' is natuurlijk ook een uiting van een gevoel, net zoals ik met 'lailalalailalailalaila' heb gedaan."

En daarmee was Lenny in 1969 dus heel succesvol. Lenny wenst S10 hetzelfde succes toe. "Ik hoop dat ze ver komt en wens haar heel veel succes". 

Bekijk hieronder het fragment van Lenny Kuhr uit NH Culture Club. Tekst gaat verder onder de video.

Lenny Kuhr over S10 - NH Nieuws

Rapleraar Steven Engel

In 2017 – nog maar vijf jaar geleden – stapt Stien den Hollander het Hoornse poppodium Manifesto binnen voor een rapworkshop. Deze wordt gegeven door Steven Engel. Het duo weet dan niet dat dit het startsein is voor een glanzende carrière voor S10, die volgende week dinsdag een absoluut hoogtepunt bereikt. Dan vertegenwoordigt zij Nederland in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. 

Terug naar de tijd dat S10 nog gewoon Stien was. Stien den Hollander, om precies te zijn. Opgegroeid in het landelijke Abbekerk, later verhuisd naar Hoorn. De Hoornse rapper Steven Engel geeft in die tijd rapworkshops aan leerlingen van middelbare school Oscar Romero en neemt in die tijd met Stien een liedje op: 'Chimi'. 

Quote

"Ik herkende dat ze een kunstenaarshart had en dat ze dat wilde volgen"

Rapleraar Steven Engel

Al snel had hij in de gaten dat Stien anders was dan veel andere leerlingen. "Ik had meteen zoiets van: 'Hé, zij vindt het leuk'. Ze liet een stukje van een liedje op haar telefoon horen, dat ze met gitaar had opgenomen. Ik dacht: 'Ah, dat is leuk!'"

"Toen ik het laatst teruggehoord had, viel het mij niet tegen. Je hoort er nog een stukje in dat van mij is, dat vind ik wel geinig. Zelfs nadat het is uitgebracht", zegt de Hoornse rapper. "Dat zou ik zelf misschien niet meteen doen, maar het geeft aan dat ze nog superrauw was."  

Engel vervolgt: "Ik herkende dat ze een kunstenaarshart had en dat ze dat wilde volgen. Ze had ideeën voor tien. Qua muziek zit het hem bij haar in de eerlijkheid en het is mooi om te zien dat zij op zo'n groot podium als het Eurovisie Songfestival terechtkan."

Bekijk hieronder het fragment van rapleraar Steven Engel uit NH Culture Club. Tekst gaat verder.

Steven Engel rapleraar van S10 - NH Nieuws

Popkoor Hoorn

In Hoorn oefent iedere week Popkoor Hoorn onder leiding van Klaas Kloppenburg. Wat vinden de leden van het koor van het liedje van S10? "In het begin vond ik het zozo, maar hoe vaker ik het hoor, hoe mooier ik het vind", zegt een van de koorleden. "Ze heeft een heel mooie stem en ik vind het leuk dat ze in het Nederlands zingt", zegt een ander. "Alleen had ik wel wat meer tekst gewild. Het is iets te veel 'oeee' en 'aaaa'." Een ander lid is het daar niet mee eens. "Er zit wel veel gevoel in dat 'ahaaa' en 'oehoe', en dat doet het internationaal denk ik heel goed", lacht ze. "Ik denk dat ze gaat winnen!"

Het koor zingt het nummer van S10 zelf ook. Dirigent Kloppenburg vindt het een goed nummer. "Ik trek een beetje de vergelijking met Arcade van Duncan Laurence. Ze zingt ook heel mooi. Heel ontspannen ook als ze de hoogte in gaat." De Diepte staat inmiddels ook op het repertoire van het PopkoorHoorn. Dirigent Klaas en het koor wenden S10 ook alle succes.

Bekijk hieronder het fragment met Popkoor Hoorn uit NH Culture Club. Tekst gaat verder.

Popkoor Hoorn over S10 - NH Nieuws

Oud-conrector 

In 2015 zat Stien den Hollander op de Oscar Romeroschool in Hoorn. Oud-conrector Arnoud Lansdaal kan zich zijn oud-leerlinge nog goed herinneren. In die tijd kampte Stien regelmatig met psychische problemen, zoals depressies. "We wisten dat ze af en toe uit kon vallen. Maar omdat we daar als school vertrouwd mee waren, durfde ik haar die kans wel te geven."

Quote

"Ze was als leerling duidelijk anders. Misschien was ze ook al wat verder in haar geestelijke ontwikkeling"

Oud-conrector Oscar Romero Arnoud Lansdaal

"Ze was als leerling duidelijk anders dan de meeste andere leerlingen. Misschien was ze ook al wat verder in haar geestelijke ontwikkeling. Ze stond er een beetje naast, zou je kunnen zeggen. Ze werd geaccepteerd, maar trok niet veel met vrienden of vriendinnen op. Ze trok haar eigen plannetje."

Meer contact zocht ze met docenten. Zo liet ze aan een lerares Duits een zelfgemaakt liedje horen. "'En mijn artiestennaam is S10', voegde ze er aan toe. Dat was in de derde klas."

Lansdaal is 'zeer trots' op zijn pupil, die in korte tijd is uitgegroeid tot artiest van internationale allure. Een oud-leerling van 'de Oscar' bij het Eurovisie Songfestival. "Ze heeft haar kansen fantastisch gepakt. Dat heeft ze heel goed gedaan. En wie weet wat de toekomst nog brengt."

Bekijk hieronder het fragment met de oud-conrector van S10 in NH Culture Club. Tekst gaat verder.

Oud-conrector over S10 - NH Nieuws

Mrs. Einstein

De dames van Mrs. Einstein deden in 1997 mee aan het Eurovisiesongfestival in Dublin met het liedje 'Niemand heeft nog tijd'. "Het was een enorme gebeurtenis. Wat ik me vooral herinner is dat het heel gezellig was. Alle journalisten uit Nederland zaten bij ons in het hotel. Er waren weinig officiële protocollen." Ze werden uiteindelijk 22e van de 25. "Dat viel wel tegen. Iedereen vond ons opeens losers. Liep je bij de Albert Heijn, riepen ze 'loser, loser!'"

Over 'De Diepte': "Ik vind het een heel goed nummer, ik denk dat ze heel hoog eindigt. Advies aan S10: ga ervan genieten en maak ook veel lol. Ik denk dat wij te veel gerelativeerd hebben toen. En dan denken mensen dat je het niet belangrijk vindt. Je staat daar wel voor een miljoenenpubliek en je bent voor een weekje Celine Dion. Dat hoef je niet gewoon te vinden. Ik hoop dat S10 ver komt en dat ze ervan kan genieten."

Bekijk hieronder het fragment van Mrs. Einstein in NH Culture Club. Tekst gaat verder.

Mrs.Einstein over S10 - NH Nieuws

Abbekerkers

En er wordt natuurlijk ook in de geboorteplaats van Stien, Abbekerk, meegeleefd met hun heldin. "Het is geen doorsnee songfestivalnummer, maar daarom wel extra goed!", zegt de een. "Het is wel in het Nederlands, maar met zoveel gevoel gezongen dat iedereen het kan voelen," zegt een ander. Weer een dorpsbewoner wenst S10 al het goede "Veel succes vanuit Abbekerk. Toi toi toi!"

Abbekerk wenst S10 succes - NH Nieuws

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.