Ga naar Content

Oefenen tegen hoogwater: hoogheemraadschap en Defensie pakken Omringdijk bij Andijk in

Wie aankomende week legervoertuigen of militairen op straat of een dijk ziet, hoeft niet te schrikken. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Defensie houden van maandag 16 tot vrijdag 20 mei namelijk een grote crisisoefening in West-Friesland. 

In 2016 hielden het hoogheemraadschap en Defensie al een oefening op Marken - Foto: Phil Nijhuis

Van 16 tot 20 mei worden er diverse watersnoodsituaties nagespeeld in West-Friesland. De oefeningen vinden plaats tussen Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland. Om de zorgen weg te nemen: de toegewezen locaties zijn niet kwetsbaar. Dat meldt het hoogheemraadschap. "De locaties zijn puur en alleen om te oefenen, omdat ze daarvoor zeer geschikt zijn", benadrukt woordvoerder Marko Cortel aan NH Nieuws.

Samenwerken

Want mocht het zover komen, zoals in Limburg, dan kan het hoogheemraadschap in crisissituaties een beroep doen op Defensie – de geniebataljon – voor ondersteuning. "Het is belangrijk om zulke scenario's te oefenen om tijdens een echte crisis goed te kunnen samenwerken. Dit kan zijn bij wateroverlast door hevige regenval, maar ook tijdens droogte en hoogwater. Als de nood het hoogste is, moeten we wel weten wat we moeten doen", zegt Cortel.

Ook Defensie ziet het nut hiervan in. "We noemen dit een veldoefening. En met het oog op het klimaat dat verandert, wil ook Defensie optimaal voorbereid zijn voor als het nodig is."

Zandzakken en een waterpomp

Wat wordt er dan geoefend? Zo wordt de Omringdijk bij Andijk ingepakt vanwege een storm op het IJsselmeer. "Daar dreigt een dijkdoorbraak. Met zandzakken proberen ze het wassende water buiten de deur te houden."

Een ander scenario is het stoomgemaal de Vier Noorder Koggen in Medemblik. De regen valt met bakken uit de lucht, maar het gemaal is kapot. "Het water moet ergens naartoe, dus er moet razendsnel een waterpomp worden ingezet. Geen pomp die achter een traktor hangt, maar een hele installatie. Een flinke operatie dus."

Watercrisis in Noord-Holland

Deze oefening maakt onderdeel uit van een intensief gezamenlijk trainings- en opleidingstraject van het hoogheemraadschap, Defensie, de vier veiligheidsregio's en provincie Noord-Holland. Dit gebeurt om de vijf jaar. Het doel van deze oefening is om vertrouwd te raken met elkaars processen, werkwijzen en materieel.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]