Ga naar Content

6 vragen en antwoorden over drukte op Schiphol in aanloop naar persconferentie

Vanmiddag geeft Schiphol-topman Dick Benschop een persconferentie over de drukte en de problemen die hierdoor zijn ontstaan op de luchthaven. Luchtvaartverslaggever Doron Sajet van NH Nieuws legt naar aanleiding van een aantal vragen uit waarom het zo druk is op Schiphol en wat er gedaan kan worden tegen de drukte. 

Drukte op Schiphol in 2019 - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Verslaggever Doron Sajet heeft vanmiddag na de persconferentie de kans om een aantal vragen te stellen aan Dick Benschop. Heb jij een prangende vraag over de drukte op Schiphol en eventuele oplossingen? Stuur hem dan naar [email protected] met als onderwerp 'Vraag Schiphol'.

Waarom is het zo druk op Schiphol?

Dat komt voornamelijk door het tekort aan personeel. Of het nou bij de beveiliging, vluchtafhandeling of bij incheckbalies is, overal zijn er te weinig medewerkers om het grote aantal passagiers, dat op vakantie of zakenreis wil zonder al te veel oponthoud, te laten doorstromen. 

Veel personeel is tijdens corona ontslagen en lang niet allemaal zijn weer teruggekomen. Ook is Schiphol te laat begonnen met het werven van nieuw personeel. Het personeel dat er nu zit is veelal getroffen door griep en corona. 

Wat betekent dit voor de zomervakantie?

Schiphol moet met een goed en waterdicht plan komen om te zorgen dat het niet weer gebeurt. Het is mogelijk een aantal vluchten te verspreiden naar andere vluchthavens in Nederland. Ook moeten er vluchten geschrapt worden, zodat reizigers niet op het laatste moment worden teleurgesteld als ze een vlucht willen boeken. 

Waarom betaalt KLM de bagageafhandelaars niet gewoon iets meer?

KLM zit vast aan de staatssteun die zij tijdens de coronacrisis hebben gekregen. De overheid heeft toen eigenlijk gezegd: 'we houden jullie overeind, maar dan moeten jullie zoveel mogelijk kosten gaan besparen'. Duurbetaalde medewerkers hebben daardoor loon in moeten leveren en andere lonen zijn bevroren. KLM kan nu dus niet zomaar de kosten omhoog gooien, want dat is niet volgens de afspraak. En alles moet ook nog terug worden betaald.

Lees ook

Daarnaast zit KLM midden in CAO-onderhandelingen. Mochten ze toch nog ergens uit een potje de bagageafhandelaars betalen, dan is dat niet eerlijk tegen het overige personeel dat voor KLM werkt. 

Wat voor maatregelen zouden er nog meer genomen kunnen worden tegen de drukte?

Het klinkt heel simpel, maar door vluchten te schrappen. Het aantal vluchten moet naar beneden op de luchthaven. Daarnaast kunnen ze proberen toch ergens extra geld vandaan te halen om het personeel meer te betalen.

Reizigers moeten ook zelf gaan bedenken of ze wel met het vliegtuig op vakantie willen gaan dit jaar. Mochten ze toch willen vliegen, dan kunnen ze een handje helpen. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden voordat ze op vakantie gaan. Voor een vlucht binnen Europa moet je twee uur van te voren op Schiphol zijn. Voor een intercontinentale reis (dus met paspoortcontrole) drie uur. Zorg dat alle reis- en coronadocumenten op orde zijn en neem niet te veel handbagage mee (er zijn formaats- en gewichtslimieten, en grote flessen vloeistof zijn nog steeds verboden).

Waarom kunnen vluchten niet gewoon verplaatst worden naar andere luchthavens?

Er worden wel eens vluchten verplaatst, maar met mondjesmaat. Het is logistiek niet te doen als je te veel vluchten gaat verplaatsen omdat andere luchthavens ook een maximumcapaciteit hebben. Daarnaast zitten reizigers er ook niet op te wachten als ze opeens ergens anders vandaan moeten vliegen.  

Is dé oplossing dan om Lelystad Airport maar open te gooien?

Dat plan is uitgesloten, want Lelystad Airport kan niet open. De regelgeving is namelijk nog niet op orde. Mochten ze toch besluiten de luchthaven daar te openen, dan is dat illegaal en zal dat geheid zorgen voor een volksopstand. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]