Ga naar Content
Haarlem

Bijzonder lintje voor Haarlemmer die beademingsapparatuur ontwikkelde voor Covid-patiënten

26 april 2022, 18.00 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH Nieuws

Burgemeester Jos Wienen reikte vandaag dertien lintjes uit aan Haarlemmers die zich jarenlang hebben ingezet voor andere mensen. Eén van de gedecoreerden kreeg wel een heel bijzonder lintje en dat was Jaap Harlaar. Hij is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het oudste lintje en de hoogste civiele ridderorde. "Ik wist niet eens dat er verschil in lintjes bestond", zo vertelt hij. "Het maakt me alleen nog maar extra verlegen en extra trots. 

Traditiegetrouw werden vanmorgen, de dag voor Koningsdag, de lintjes uitgereikt. Dertien Haarlemmers werden met smoesjes van familieleden, richting het stadhuis aan de Grote Markt gelokt waar ze door burgemeester Jos Wienen in het zonnetje werden gezet voor hun verdiensten. Onder andere Anga Veldhuizen kreeg een lintje voor haar werk voor de voedselbank en Jolijt de Jongh kreeg er één voor haar werk voor de dorpsraad van Spaarndam. 

Burgemeester Wienen met de gedecoreerden op de foto - Foto: NH Nieuws

Als laatste werd Jaap Harlaar, onder andere hoogleraar klinische biomechanotronica aan de Technische Universiteit (TU) Delft, naar voren geroepen door burgemeester Wienen. Hij kreeg het bijzondere lintje vanwege het leveren van prestaties van zeer exceptionele aard voor de samenleving.

Zo droeg hij bij aan de ontwikkeling van technieken ten behoeve van de behandeling van loopstoornissen. En twee jaar geleden ontwikkelde hij samen met studenten, een werkend beademingsapparaat voor covidpatiënten, dat snel in productie kon worden genomen. Daarmee kon het dreigende tekort aan beademingsapparatuur worden voorkomen. 

Jaap Harlaar is trots maar het lintje maakt hem ook verlegen. - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]