Ga naar Content

Het regent weer lintjes in West-Friesland: zo'n 44 inwoners worden verrast

Na maanden van voorbereiding en geheimhouding regent het vandaag weer lintjes, zo ook in West-Friesland. Zo'n 44 West-Friezen worden dit jaar door hun burgemeester in het zonnetje gezet. Waarom? Als blijk van waardering voor hun maatschappelijke bijdragen en werk.

Van links naar rechts: Kaylin Dijkstra, Elize Mollee, burgemeester Nieuwenburg, Delayla Grob en Ryan Sas - Foto: Barend Hoekstra

Het is vandaag weer Lintjesdag in West-Friesland, net als elk jaar vlak voor Koningsdag. Vorige keren ontvingen de gedecoreerden het lintje op (gepaste) afstand. Maar dit jaar houden de meeste West-Friese gemeenten de uitreiking weer op een feestelijke locatie: een kerk, monumentaal gebouw, dorpshuis of het stadhuis. 

Het regent dit jaar zelfs méér lintjes. Maar liefst 44 inwoners krijgen vandaag een onderscheiding opgespeld. Ter vergelijking: vorig jaar werden er 39 onderscheidingen uitgereikt.

De Jeugdlintjes

Na twee jaar afwezigheid - door geen aanvragen - werden gisteravond al vier jonge Horinezen beloond voor hun tomeloze inzet. Elize Mollee (11) won een landelijke ontwerpwedstrijd van stichting Stibat, omdat hij een 'batterij-bewaarbox' ontwierp. Zijn insteek? Veel mensen zamelen lege batterijen niet apart in. Zijn zelfontworpen 'batterij-bewaarbox' moet ervoor zorgen dat de batterijen niet bij het restafval worden gegooid. 

Ook Kaylin Dijkstra (10) wilde een bijdrage leveren aan een schonere straat en milieu. Daarom helpt ze al 3 jaar lang bij het opruimen van zwerfafval in de Grote Waal, een woonwijk in Hoorn. De ene keer met de Waalhandjes van stichting Grenzeloos en de andere keer met vrienden. Een inspiratiebron voor velen, zo blijkt nu. Ze maakt ook kinderen uit de Grote Waal enthousiast om te gaan sporten.

Ze staat hier niet alleen in. Ook Ryan Sas (15) gaat met een grijpstok en vuilniszak het afval te lijf. Iets wat hij in zijn vrije tijd doet. Zo blijven de straten er verzorgd en schoon uitzien. Verder komt hij op voor kinderen die gepest worden. 

Lees ook

Door wind en weer

Delayla Grob (12) helpt al ruim 3 jaar als vrijwilliger op kinderboerderij De Woid in Hoorn. Om het weekend draait ze een dagdeel mee. Ze voert de dieren, ruimt op en schept poep. Voor haar leeftijd is ze één van de trouwste vrijwilligers.

Waar anderen het laten afweten bij vorst, sneeuw of regen staat zij elke ochtend gewoon weer voor de deur. Ze trekt thermokleding aan en gaat meteen aan de slag. Eén ding is zeker: de dieren op de kinderboerderij staan niet in de kou.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]