Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Vroege vogels op Alkmaarse vrijmarkt: stiekem wordt er al gehandeld

26 april 2022, 13.40 uur · Aangepast 26 april 2022, 15.07 uur · Door Tom Jurriaans

Officieel mogen verkopers vandaag eigenlijk pas om 15.00 uur hun plekje in nemen, maar als je nu een rondje in het Kennemerpark in Alkmaar loopt, lijkt de vrijmarkt al in volle gang. Het lijkt erop dat de coronacrisis ook een rol heeft gespeeld. "We hebben voor twee jaar aan spulletjes", vertelt een van de verkopers. "Als je een mooi plekje wil hebben, moet je er vroeg bij zijn." 

Boa's controleren of er niet al spullen worden verkocht - NH/ Tom Jurriaans

Al om zes uur stond Lien van den Berg uit Alkmaar op haar vaste plek vlakbij de Molen van Piet haar kleedjes uit te rollen. "Alles voor het beste plekje", vertelt ze aan NH Nieuws. "Vanavond komt het avondzonnetje en dan sta ik hier fantastisch. Koningsdag is mijn lust en mijn leven."

En als alle spulletjes al uitgestald op de kleedjes liggen, kun je natuurlijk wachten op de kopers. Hier en daar worden ook al wat spulletjes stiekem verkocht. "Ik heb net iets verkocht voor vijftig cent, een mevrouw wilde een Playmobil-poppetje hebben. Ze vroeg het ook zo lief."

Handhavers

Twee handhavers lopen de kleedjes langs om te kijken of alles wel volgens de regels verloopt, maar als ze doorlopen is de volgende verkoop alweer een feit. "Ze kunnen het natuurlijk nooit helemaal voorkomen en ik heb het idee dat ze veel gedogen. Het is ook alweer twee jaar geleden en ook de verkopers hebben het ontzettend gemist", vertelt een van de verkopers. 

De vrijmarkt duurt tot morgenmiddag 17.00 uur, maar de ervaring leert dat de meeste verkopers dan al zijn vertrokken. De 9-jarige Job Grondhuis weet al waar hij zijn zuurverdiende geld aan gaat besteden...  

Vroege vogels op Alkmaarse vrijmarkt: "Alles voor het beste plekje" - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]