Ga naar Content

Zo hielp één vrouw duizenden vluchtelingen: "Dit is niet het eind van hun leven"

In tijden van oorlog laten mensen zich van hun beste kant zien. In Amstelveen is dit de oorspronkelijk Oekraïense Irina Bulatova (34). Zij verzamelde een team om zich heen dat oorlogsvluchtelingen liefdevol opvangt en voorziet van alles wat zij nodig hebben. 

Winkel voor Oekraïnese vluchtelingen - NH Nieuws

"Toen het nieuws over de oorlog kwam, was dat hartverscheurend. Het was echt een shock en je voelt je op dat moment hulpeloos en machteloos, want je kan niks doen", vertelt Irina over de eerste dagen na de Russische inval in Oekraïne. De Oekraïense moet iets doen om te helpen.

Dat leidt tot een huis en tuin vol dozen met daarin hulpgoederen. "Ik stond de hele nacht dozen in te pakken in mijn eentje, want ik kon toch niet slapen door al het nieuws", vertelt ze. Inmiddels hoeft Irina het al lang niet meer alleen te doen. Een groep van 50 vrijwilligers heeft zich bij haar aangesloten. Veel van die vrijwilligers komen van Stichting Maccabi. Samen richten ze een punt op aan de Handweg in Amstelveen waar hulpgoederen kunnen worden gebracht en opgehaald. 

Tekst gaat door onder de video. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dat was niet gelukt zonder de hulp van welzijnsorganisatie Participe, die de panden wist te regelen. Elena Nabatova van Participe voelt zich geïnspireerd door Irina, die nog veel meer deed in die beginperiode. Samen met ex-man Viacheslav richtte ze Stichting Openhouse op en hielp Oekraïners om naar Nederland te komen.

"Zij hebben echt het verschil gemaakt"

Elena Nabatova - Participe

"De inzamelingsacties, de bussen die naar Oekraïne reden, de eerste vluchtelingen die bij haar thuis werden gedropt... Zij zorgde ervoor dat de zwakkere mensen uit Oekraïne, zoals ouderen en gehandicapten in de eerste weken een plek kregen in Amstelland. Dat vind ik bijzonder. Zij hebben echt het verschil gemaakt", vertelt Elena trots. 

Liefde en zorg

De nieuwe winkel werd binnen drie dagen ingericht. Caresse Boekhout coördineert dit project. "Ze is moeder en werkt hier fulltime", zegt Irina, die haar 'topvrijwilliger' kosten wat kost in het zonnetje wil zetten. Inmiddels hebben zo'n 5.000 vluchtelingen die in de omgeving worden opgevangen spullen opgehaald bij de winkel.

Irina heeft er iets bijzonders zien ontstaan. "Het idee was om de vluchtelingen te laten zien dat ze welkom zijn. Dat ze niet alleen zijn aan het eind van de wereld. Onze Nederlandse en internationale vrijwilligers zijn samengekomen om liefde en zorg aan deze mensen te geven en ze te laten zien dat dit niet het eind van hun leven is."

"De verbinding die wij tussen hen hebben gemaakt, is geweldig"

Irina Bulatova

Tussen die vrijwilligers zijn ook Oekraïense vluchtelingen, zoals de 14-jarige Rostik, die met zijn moeder en oma is gevlucht vanuit Kiev. "Ik help in de winkel en doe eigenlijk alles wat ze me vragen om te doen", vertelt de jongen. "Ik voel me hier fijn."

Irina is onder de indruk: "Nederlanders en Oekraïense vluchtelingen verschillen van elkaar. Ze spreken bijvoorbeeld een andere taal", constateert ze. "De verbinding die wij tussen hen hebben gemaakt, is geweldig. Ze werken perfect samen. Ik heb nog nooit zo'n geweldig team gezien."

Lees ook

De komende tijd gaat de winkel verkleinen. De meeste mensen die nu nog langskomen, komen namelijk van buiten Amstelland, zoals uit Haarlemmermeer, ziet Elena. "We willen zorgen dat mensen die iets nodig hebben het ook krijgen, maar daar waar ze zijn", legt ze uit. Een deel van de spullen zal daarom naar verwachting naar Haarlemmermeer worden gebracht. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]