Ga naar Content

Van afkeer tot 25 maal op bedevaart: “Lourdes brengt verbinding”

Ze moesten er beiden niet zoveel van hebben, maar nu gaan ze elk jaar. Ria Kuin en pastor Jules Post gingen respectievelijk 15 maal en 25 maal op bedevaart naar Lourdes. Vanuit Hoogkarspel en omgeving vertrekt er jaarlijks een groep. Ze gaan met het vliegtuig naar Lourdes. Een kaarsje opsteken is een doel, maar nog belangrijker is de band die ze opbouwen met hun reisgenoten. 

Ria Kuin ging aan het begin deze eeuw voor het eerst. Haar man - pastor Co Kuin - moest er aanvankelijk niks van weten; een bedevaart naar Lourdes. Grote motor achter de groep Lourdesgangers vanuit de streek is Harry Vet. Hij overtuigde wijlen Co Kuin, en Ria ging met haar man mee. In september van dit jaar gaat ze voor de 15e maal mee.

Pastor Jules Post kwam ooit halverwege de jaren ’80 als toerist in Lourdes. De grot met het mariabeeld liep hij meermaals voorbij, het was kleiner dan hij zich had voorgesteld. En toen hij de straten met souvenirwinkeltjes zag, wist hij zeker: ik kom hier nooit meer.

Toen pastor Post in zijn functie als vlootaalmoezenier - geestelijk verzorger bij de Koninklijke Marine - gevraagd werd om een club militairen mee te nemen naar Lourdes, ging hij om. De twintig duizend militairen uit allerlei landen die in de jaren ’90 nog tegenover elkaar hadden gestaan in oorlogen, ontmoeten elkaar in Lourdes en vonden verbinding.

Artikel gaat verder onder de foto:

Westfriese Lourdes Vliegreis dit jaar 2 keer op bedevaart naar Lourdes - Foto: Aangeleverd

Juist de verbinding met de reisgenoten geven zowel Ria Kuin als Jules Post aan als belangrijke factor dat ze beiden al zo vaak terug zijn gegaan naar Lourdes. Dit jaar staan er twee reizen op de planning, door de Westfriese Lourdes Vliegreis. Eind april is de eerste en eind september de tweede. Voor beide reizen is nog plek om mee te gaan. Aanmelden kan via Harry Vet op mailadres [email protected] of op telefoonnummer 0228-514040.

Bekijk hier alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]