Ga naar Content

Rijke historie bronstijd Hoogkarspel nu ook zichtbaar boven de grond als straatnaam

Er zijn sinds de jaren 60 zoveel resten uit de bronstijd teruggevonden in de omgeving van Hoogkarspel, dat men die manier van leven ‘de Hoogkarspelcultuur’ is gaan noemen. Reden genoeg om de straatnamen in de nieuwste woonwijk te vernoemen naar elementen uit die bronstijd. Afgelopen week gaven drie experts een presentatie in de bibliotheek in Hoogkarspel. Verslaggever Sander Huisman was erbij om zich te verdiepen in die unieke geschiedenis van de Streek.

Hij gebruikt het woord 'uniek' niet zomaar, maar archeoloog Wouter Roessingh noemt de vondsten en de manier van leven van de West-Friezen in de bronstijd uniek. Waar op veel plekken de boerderijen honderden meters uit elkaar stonden, waren er in West-Friesland wel gehuchtjes waar men samenleefden.

Al sinds de jaren zestig worden er in de buurt van Hoogkarspel opgravingen gedaan uit de bronstijd. Zo enorm talrijk, dat ze een goed beeld krijgen van hoe de samenleving op die plek moet zijn geweest.

Wat niet bekend is, is hoe goed de mensen hun omgeving ervaren hebben. Studente archeologie Maaike Honshorst probeerde daarom in kaart te brengen hoe de mensen tussen 1900 en 1960 de omgeving van Hoogkarspel ervaren hebben. Zo voegt ze een subjectieve laag toe aan de geschiedenisboeken.

Artikel gaat verder onder de foto:

De bronstijd is nu ook boven de grond zichtbaar in Hoogkarspel - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Een derde spreker op de avond in de bibliotheek is Nico Bregman van Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud. Hij kwam er pas tien jaar geleden achter dat er zoveel bronstijd te vinden was in zijn eigen achtertuin. Inmiddels is hij er zich flink in gaan verdiepen. De straten in Hoogkarspel Plan Noord liggen bijvoorbeeld wat kronkelend, gebaseerd op de greppels uit de bronstijd.

Maar wat er nog ontbrak volgens Nico Bregman, was de vernoeming van de straatnamen. Dus nam hij zeven jaar geleden contact op met de gemeente. Na wat briefwisselingen mocht Nico namens de historische stichting vijftien straatnamen aanleveren voor de nieuwbouwwijk Reigersborg V. Leuke weetjes over de Ploegkras en de Gafheuvel - een straatnaam die er nooit kwam - bespreekt Nico in de video hierboven.

Bekijk hier alle afleveringen van de serie 'Sander Op Pad in West-Friesland'.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]