Ga naar Content

Pas in 2026 weer ruimte op delen van West-Fries stroomnetwerk: wat zijn de gevolgen?

Het is een duidelijke boodschap van netbeheerder Liander: in grote delen van West-Friesland zit het stroomnet vol. Een probleem dat niet gelijk morgen is opgelost. En dat heeft consequenties. Vooral voor het bedrijfsleven, maar mogelijk ook voor woningbouwplannen. 

Verdeelstation Westwoud in Zwaagdijk-Oost van Liander - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Eerst maar het goede nieuws: de huidige capaciteit blijft gegarandeerd. Iedereen krijgt nog stroom, en ook het opwekken van stroom door zonnepanelen en windmolens ondervindt geen problemen. 

Het slechte nieuws is, dat het gelijk consequenties heeft voor de plekken waar het netwerk vol zit. Het gaat om vijf gemeenten: Enkhuizen, Stede Broec, Hoorn, Medemblik en Drechterland. Wie de kaart hieronder bekijkt (gele vlekken tonen de plekken waar het netwerk vol zit), ziet dat Medemblik en Drechterland flink geraakt worden door de capaciteitsproblemen. 

Tekst gaat verder onder de kaart:

In het geel de gebieden waar het elektricteitsnetwerk vol zit - Foto: Liander

Al langer netwerkproblemen

Het grootste verdeelstation zit in Zwaagdijk-Oost. Al in 2019 wordt daar melding gemaakt van capaciteitsproblemen. In het rapport wordt dan nog gesproken over 2024 als jaartal dat de problemen moeten zijn opgelost. Nu meldt Liander dat het 2026 wordt. 

Woordvoerder Peter Hofland van moederbedrijf Alliander legt uit: "Toen ging het alleen over de kabels. En nu gaat het om het hele verdeelstation. Dus de problemen met kabels kunnen dan wel verholpen zijn, maar als het verdeelstation zelf nog niet op orde is, heeft dat geen nut."

De woordvoerder vertelt over de megaoperatie waar Liander voor staat. "We vragen het veelvoudige van vroeger. En de enige oplossing is het netwerk uitbreiden. Dat kost tijd. Dat is vervelend voor mensen die daardoor op een wachtlijst komen, maar we zitten nu in een overgangsperiode."

Gevolgen voor bedrijven

De problemen zitten vooral bij bedrijven die op middenspanning zitten aangesloten. "In de genoemde gebieden is dus geen ruimte om nieuwe bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Ook bedrijven die willen uitbreiden en extra stroom nodig hebben, moeten we 'nee' verkopen."

Volgens Hofland is het niet iets waar de inwoners zelf gelijk last van krijgen. "Alleen als je een laadpaal wil bij je huis en daar een zwaardere aansluiting voor nodig is, gaat dat niet. Maar je kan nog steeds zonnepanelen laten installeren. Het probleem zit hem in de levering van elektriciteit en niet in het opwekken ervan."

Al is het niet uitgesloten dat zonnepanelen worden uitgeschakeld als er teveel zon schijnt. Vorig jaar berichtte NH Nieuws al over plekken waar het elektriciteitsnetwerk grote pieken op zonnige dagen niet aankunnen, waardoor de beveiliging het opwekken van stroom automatisch tijdelijk uitschakelt.

Woningbouw

Ook woningbouwplannen lijken in eerste instantie geen hinder te ondervinden. "Voor alle projecten die bij ons bekend zijn, hebben we stroom gereserveerd. Maar voor nieuwe woningbouwplannen kunnen we niet uitsluiten dat er voorlopig dus geen stroom geleverd kan worden." 

"We gaan in kaart brengen wat het voor de regio betekent"

Marieke van leeuwen, woordvoerder gemeente hoorn

NH Nieuws heeft de vijf getroffen gemeenten gevraagd wat de concrete gevolgen zijn voor hen, en hoe ze daar mee omgaan. "We gaan zo snel mogelijk in kaart brengen wat dit binnen Hoorn en de regio West-Friesland betekent. En wat er gedaan kan worden om ongewenste beperkingen te voorkomen of te beperken", aldus de Hoornse gemeentewoordvoerder Marieke van Leeuwen.

Woordvoerder Annette Wammes zegt namens Medemblik:  "Dit heeft gevolgen voor nieuwe grootverbruikers die zich in de gemeente Medemblik willen vestigen, of grootverbruikers die meer energie willen gaan gebruiken. In Medemblik hebben we een grote woningbouwopgave. Liander houdt rekening met de huidige woningbouwplannen. Dus deze kunnen nog steeds doorgang vinden."

Werkzaamheden tot 2030

Liander is aan het werk met een plan om het elektriciteitsnetwerk in West-Friesland toekomstbestendig te maken. Dat begint met het aanpakken van het verdeelstation in Zwaagdijk-Oost. Dat moet in 2026 zijn afgerond.

Daarnaast komen er nog eens vijf kleinere stations bij. Hiervoor wordt gekeken naar locaties in de omgeving van Abbekerk, Avenhorn, Hoorn (omgeving ijsbaan), Venhuizen en Andijk. Dit kan wel tot 2030 duren, want het bouwen van een nieuw station kost zo'n 5 tot 8 jaar.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]