Start van hoofdcontent

LAREN

nl

Laarders trekken alles uit de kast om Oekraïense vluchtelingen op te vangen

30 maart 2022, 18.02 uur · Door Luna Heppener

Een groot aantal Laarders werkt zich flink in het zweet om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Huurhuizen en leegstaande woningen worden door het Laren Burger Initiatief Oekraïne zo snel mogelijk klaargemaakt voor de opvang. Volgens initiatiefnemer Ellis Brouwers zijn de eerste negen mensen al opgevangen en kunnen er vrijdag nog eens acht terecht. 

Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen door Laarders - NH Nieuws

De stichting is dankzij de inwoners uitgegroeid tot een succesvolle stichting. Met donaties en veel vrijwilligers lukt het de initiatiefnemers om huurhuizen om te toveren tot tijdelijke verblijven voor Oekraïense vluchtelingen. 

Zo ook voor Yevheniia uit het Oekraïense plaatsje Irpin, vlakbij Kiev. Zij verblijft met haar moeder, twee kinderen en nog een gezin in een huurhuis van de stichting. De eigenaren hielden speciaal voor vluchtelingen de woning na een verhuizing zes maanden langer aan en een donateur staat garant voor de huur.

Hard werken

Momenteel wordt een tweede huurhuis bewoonbaar gemaakt. Er wordt geschilderd, geklust, schoongemaakt en zelfs wifi aangelegd. Niet alleen Larense vrijwilligers helpen mee, ook Yevheniia en haar gezin steken de handen uit de mouwen.  De verwachting is dat aan het einde van de week de vluchtelingen kunnen intrekken, mede door alle gedoneerde spullen. 

Het succes van de eerste twee huizen smaakt naar meer, vindt Brouwers. Inmiddels zijn ook al een derde en vierde huurhuis op het oog. De initatiefnemer is blij verrast met de inzet: "Ontzettend veel mensen in Laren denken mee, iedereen brengt van alles langs. Fantastisch!"

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]