Ga naar Content

NH Sportforum: "Ten Hag gaat Manchester United niet even kampioen maken"

Sportief gezien was de maand maart een ramp voor de Noord-Hollandse profclubs. Ajax en AZ vlogen uit Europa. De ongeslagen reeks van AZ en FC Volendam kwam ten einde en Telstar vergaarde meer complimenten dan punten. Je raadt het al, in het NH Sportforum kruisten onze verslaggevers de degens en dat zorgde voor enkele opvallende uitspraken. 

Erik ten Hag, Pascal Jansen en Franco Antonucci (vlnr) - Foto: Pro Shots

Uiteraard doet de uitschakeling door Benfica in de achtste finale van de Champions League (0-1) nog altijd pijn. Verslaggever Stephan Brandhorst zag met eigen ogen hoe Ajax in de Johan Cruijff Arena worstelde met zichzelf. "Het is het verhaal van de laatste weken. Ajax domineert wel, maar maakt de wedstrijden niet dood."  

Ajax loopt in de val tegen Benfica - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Opvallend is verder hoe nipt de landskampioen van RKC Waalwijk (3-2) en SC Cambuur (2-3) won, terwijl de Klassieker tegen Feyenoord ook pas in de slotfase met kunst-en-vliegwerk tot een 3-2 overwinning leidde. "Ze hebben het momentum niet. Er is niemand die de ploeg op sleeptouw wil nemen", constateert verslaggever Thomas Brood. Desondanks verwacht hij dat Ajax aan het einde van de rit de beker én de schaal in de prijzenkast kan plaatsen. Van der Meijden en Brandhorst houden het op de kampioensschaal. De KNVB-beker gaat mee met PSV.

Zand in de motor

Toch baart het spel van de Amsterdammers iedereen zorgen. "Als er één of twee schakels wegvallen, zakt het als een kaartenhuis in elkaar", zegt verslaggever Frank van der Meijden. "Ajax speelde een groot deel met een vaste basiself. Het is ook te wijten aan het beleid van Ten Hag die vasthoudt aan die basis en laat wisselt. Als je dan nieuwe spelers moet inpassen, staan die er niet gelijk en komt er zand in de motor."

"Je mag van miljonairs toch wel verwachten dat ze RKC en Cambuur van de mat vegen?"

NH Sport-verslaggever Thomas Brood

Brood vindt dat gek."Je mag van die miljonairs toch wel verwachten dat ze RKC en Cambuur van de mat vegen?" Van der Meijden is het daarmee eens. "Jong Ajax zou ook van die ploegen moeten winnen, ja." Brandhorst vermoedt dat de houdbaarheidsdatum van trainer Erik ten Hag is verstreken. "Het Ten Hag-effect lijkt uitgewerkt. Hij zit er, zeker voor Ajax-begrippen, best lang."

Ajax-trainer Erik ten Hag - Foto: Pro Shots / Niels Boersema

De coach heeft in Amsterdam nog een contract tot de zomer van 2023, maar lijkt na dit seizoen te vertrekken. De interesse van Manchester United kwam afgelopen week naar buiten. Van der Meijden raadt deze overstap af. "Als je naar zijn prestaties kijkt, is hij iemand voor de Europese top, maar in het moderne voetbal komt er meer bij kijken. Ik denk dat de druk van de Engelse media en alles wat daarbij komt kijken, dat hij daar finaal aan onderdoor gaat."

"Hij heeft een verleden in München. Het Duitse voetbal past beter bij hem dan het Engelse voetbal"

NH Sport-verslaggever Stephan Brandhorst

Brood: "Zijn Engels is dramatisch en dat zal zo blijven of hij moet een jaar in het klooster gaan zitten bij de monniken. Daar gaan de mensen enorm om lachen. Met Van Gaal was dat ook niet echt een succes. Ik heb niet idee dat Ten Hag Manchester United even kampioen gaat maken. Brandhorst begrijpt de belangstelling vanuit Engeland, maar ziet Ten Hag liever naar de Bundesliga vertrekken. "Hij heeft een verleden In München. Het Duitse voetbal past beter bij hem dan het Engelse voetbal."

Teleurstellend AZ

Dat AZ  in de eredivisie in maart alleen van NEC wiste te winnen en uit de Conference League en het KNVB-bekertoernooi vloog, zagen weinigen bij het laatste NH Sportforum aankomen. "Ik had voorspeld dat ze met Feyenoord om de derde plek zouden gaan strijden. Het overtuigende is ervan af. AZ staat met beide benen op de grond, maar er komen in april wel weer wedstrijden dat ze het op de rit kunnen krijgen", blikt Brandhorst optimistisch vooruit. De Alkmaarders treffen Vitesse, PEC-uit, Heerenveen en Sparta Rotterdam-uit. 

Brood schat de toekomst van de Alkmaarders minder rooskleurig in en denkt dat de vierde plaats het hoogst haalbare is. "Daar mogen ze blij mee zijn. Ze hebben een keeper, Vindahl, die een te groot tenue aan heeft en die mij niet kan overtuigen. Dat vind ik ook van Pavlidis. Ik zou Glynor Plet halen", oppert Brood met een glimlach. 

AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Brandhorst en NH Sport-presentator Edward Dekker zijn het niet met Brood eens. "Pavlidis was tegen Bodø/Glimt de beste man. Al werden ze verdiend uitgeschakeld. Vooral de tegengoals waren pijnlijk", zegt Brandhorst.

"Midtsjø zorgt met Clasie voor stabiliteit op het middenveld"

NH Sport-verslaggever Frank van der Meijden

Dekker noemt het ontbreken van Fredrik Midtsjø als belangrijkste reden van de tegenvallende prestaties van de Alkmaarders. Hij speelde de afgelopen maand geen minuut. Van der Meijden vindt het gemis van de Noor enorm. "Met Clasie zorgt hij voor stabiliteit op het middenveld. Hij is een belangrijk radartje dat ontbreekt in het team."

FC Volendam wankelt

Halverwege maart beleefde FC Volendam een zwart weekend waarin eerst Excelsior de Volendammers een poffer op de neus gaf (2-5) en FC Emmen er een klap overheen gaf (4-1). De duels tegen VVV-Venlo (0-0) en ADO Den Haag (1-1) leverden twee moeizame punten op. Van der Meijden had hiervoor al gewaarschuwd. "Het spel na de winterstop was erg matig. Kasius is een belangrijke schakel die weg is. Brian Plat speelt niet en Benamar brengt nog niet wat er van hem verwacht mag worden. Ook de aanval is uit vorm. Ik vind het jammer dat Twigt uit de basis is verdwenen. Antonucci speelt, maar is hij wel een versterking op dit moment?"

Volendam-trainer Wim Jonk spreekt Franco Antonucci toe - Foto: Orange Pictures

"Antonucci is het voetballen echt niet verleerd. Die heeft ook een beetje pech gehad", pareert Brandhorst. "Ik denk dat trainer Wim Jonk verleid wordt door zijn visie om aanvallend te spelen. Zeker in topwedstrijden gaat dat finaal mis. Sommige wedstrijden kun je beter niet verliezen in plaats van dat je ze wil winnen." Brood: "Ik hoor dat Jonk in wedstrijden drie nummers tien opstelt. Dat lijken mij er twee te veel."

"Je kunt ook te veel keuzes hebben. Door de tussentijdse versterkingen moest er gesleuteld worden"

NH Sport-presentator Edward Dekker

"Je kunt ook te veel keuzes hebben", vult Dekker aan die vindt dat je de elf namen van een kampioenselftal zo zou moeten kunnen opdreunen. "Door de tussentijdse versterkingen moest er te veel gesleuteld worden. Als je veel keuzes hebt, maak je ook wel eens de verkeerde keuze. Voor de winterstop stond het goed."

Brood denkt dat het puntje bij ADO achteraf wel eens een cruciale kan blijken te zijn. "Drie keer op rij verliezen is wel een hele slechte reeks. Emmen is voor mij kampioenskandidaat nummer één en Volendam moet zich heel hard schamen als ze plek twee niet halen. Ze hebben een selectie waar je U tegen zegt." 

Uitzinnige vreugde bij Damon Mirani en FC Volendam na de gelijkmaker tegen ADO - Foto: Pro Shots / Wouter Dill

Van der Meijden verwacht dat FC Volendam als nummer twee 'gewoon' promoveert. Dekker is ongerust over de concurrentie van Excelsior. "Ik vraag me af of de finish niet net te ver ligt? Als ze niet promoveren, is het project mislukt. Zeker met dat budget."

"Ik vind dat Volendam kampioen moet worden. De tweede plaats is een troostprijs"

NH Sport-verslaggever Stephan Brandhorst

 Brandhorst vraagt zich sowieso af of een tweede plek voor Volendam een feestje waard is. "Ik vind dat ze kampioen moeten worden. De tweede plaats is een troostprijs." Dekker is het daar niet mee eens. "Emmen heeft ook een goede selectie. Het gaat om promotie en daar hoef je niet per se kampioen voor te worden."

Lof voor Telstar

Over Telstar wordt maar kort gediscussieerd in het NH Sportforum. Het spel is vaak oke, de plaats op de ranglijst (zeventiende) matcht daar niet mee. "Verbazingwekkend dat Telstar zo laag staat", zegt Van der Meijden die Telstar tegen FC Dordrecht misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen zag spelen. "Ik vind het knap dat ze het de laatste weken goed doen. Dat geeft hoop, alleen gebeurt daar dan niks mee", vult Brandhorst aan.

Een druk coachende Andries Jonker - Foto: Pro Shots / Ron Jonker

"Ik ken dat rieddeltje van 'goed gespeeld, maar lege handen' wel. Dat hoor ik al drie jaar",  roept Brood een tikje geërgerd. "Ik denk dat ze echt kwalitatief niet goed genoeg zijn. Alles heeft ook te maken met geld. Dat is nou eenmaal het lot van Telstar. Dit seizoen is over."

"Ik ken dat riedeltje wel. Telstar is echt kwalitatief niet goed genoeg"

NH Sport-verslaggever Thomas brood

Van der Meijden vindt het vooral jammer.  "Al die wedstrijden waarin ze zoveel personele problemen hebben gehad, daar moet ik dan aan denken. Hoeveel punten hadden ze meer gehad als dat niet was gebeurd?  Dan had Telstar misschien wel tiende of twaalfde gestaan."

Het volgende NH Sportforum kun je zondag 1 mei op de radio horen in de uitzending van NH Sport tussen 18.00 en 19.00 uur!

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]