Ga naar Content

Van Gaal sleutelt aan het systeem maar denkt ook aan positie Oranje bij WK-loting

Voor Louis van Gaal zijn de komende wedstrijden tegen Denemarken en Duitsland meer dan alleen oefeninterlands. De bondscoach werkt aan een nieuw systeem, maar wil ondertussen ook resultaat boeken. Oranje zou nog kunnen stijgen op de FIFA-ranking en daardoor bij de loting voor het WK in de gunstige pot 1 kunnen belanden.  

Louis van Gaal - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Door de uitschakeling gisteren van Italië mag het Nederlands elftal nog hopen te worden ingedeeld in de hoogste pot. Op die manier ontloopt Oranje in de groepsfase de allersterkste landen. Voor Van Gaal niet onbelangrijk in hoe hij de komende twee interlands benadert, zo zei hij vanmiddag op de persconferentie in Zeist. "Dat speelt altijd een rol, want je kunt beter in pot 1 zitten dan in pot 2."

"Het verschil tussen top en minder top is heel klein"

Bondscoach Louis van Gaal

Het nieuwe spelsysteem krijgt deze dagen ook veel aandacht. Van Gaal noemt het 1-3-4-3 of 1-3-4-1-2.  Hij stapt daarmee af van de klassieke Hollandse manier van voetballen met buitenspelers. "Ik geef de voorkeur aan dit systeem omdat de tegenstander zich moet aanpassen. We hebben heefl veel verdedigende kwaliteiten die hiervoor geschikt zijn. Je ziet het in de Premier League ook steeds vaker. Het verschil tussen top en minder top is heel klein en ik denk dat we daardoor meer kans maken." 

Timber naar WK

Wel benadrukte de bondscoach dat hetgeen hij wil "niet na twee wedstrijden voor de bakker is". Er is tijd voor nodig om dit bij Oranje erin te slijpen. Dat is ook de reden dat geblesseerde spelers Timber, Gakpo en Teze pas het trainingskamp verlieten na de implementatie, zoals Van Gaal de uitleg noemt. De bondscoach stelt dat deze jongens in zijn ogen zeker meegaan naar Qatar en daarom niet eerder mochten vertrekken. 

Jurriën Timber in actie tegen Oekraïne - Foto: Pro Shots/Witters

Ondanks de positieve coronatest heeft Van Gaal de afgelopen dagen met zijn spelers kunnen doen wat hij voor ogen had. "Ik houd afstand en via de digitale techniek heb ik meetings geleid. Eigenlijk kon ik alles doen, alleen van een grotere afstand."

Inmiddels is de bondscoach bij een sneltest negatief getest en kan hij morgen op de bank plaatsnemen. Nederland - Denemarken begint om 20.45 uur en wordt in de Johan Cruijff Arena gespeeld. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]