Ga naar Content

Tata Steel gaat voor 200 miljoen euro de grootste milieu-installatie ooit bouwen

Taat Steel gaat de grootste milieu-installatie bouwen uit de geschiedenis van het staalbedrijf. Kosten: 200 miljoen euro. Dat heeft het concern in een persbericht laten weten. Tata Steel meent dat de uitstoot van lood, zware metalen en stof in de zogenoemde Pelletfabriek hierdoor met tachtig procent wordt verminderd. De bouw begint na de zomer van dit jaar. Volgend jaar moet de installatie zijn werk doen.  

Tata Steel IJmuiden - Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws

In de Pelletfabriek worden de grondstoffen gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer. De installatie is 180 meter lang en steekt op het hoogste punt 90 meter de lucht in. De rookgassen van de Pelletfabriek gaan door een buis naar de nieuwe installatie, die deze rookgassen reinigt. Die buis heeft een doorsnede die vergelijkbaar is met een tunnelbuis van de metro.

Roadmap Plus

De nieuwe installatie bestaat uit twee onderdelen. In 2025 zal de zogeheten DeNox-installatie in gebruik worden genomen. Hierdoor zal volgens de staalfabriek ook de uitstoot van stikstofoxiden met tachtig procent worden teruggebracht.

De DeNox-installatie is onderdeel van de Roadmap Plus, een pakket van 25 maatregelen waarmee Tata Steel de impact op de leefomgeving aanzienlijk hoopt terug te brengen. 

Gezondheidsonderzoek

De druk op Tata Steel om schoner te gaan produceren is groot. Vooral de laatste jaren klagen vooral omwonenden uit Wijk aan Zee over stofwolken en metaaldeeltjes in het dorp. Onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat de stoffen die Tata Steel uitblaast schadelijk zijn voor de gezondheid van met name opgroeiende kinderen.

Het Openbaar Miniserie (OM) is een onderzoek begonnen naar de uitstoot van deze gevaarlijke stoffen. De vraag die daarbij centraal staat is of de directie van het staalbedrijf daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden.      

Op langere termijn wil Tata Steel groene staal gaan produceren: staal op basis van schone waterstof. Er is dan geen steenkool meer nodig. Zover is het nog niet. Eerst zullen dan enkele windmolenparken in zee moeten worden gebouwd 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]