Ga naar Content

Vluchtelingen deze week nog uit hotels en naar vaste plek

De vluchtelingen uit Oekraïne die nu nog in een hotel zitten in de regio Zaanstreek Waterland krijgen deze week een plek waar ze langdurig kunnen verblijven.  In totaal zijn er dan sinds het begin van de vluchtelingenstroom 942 vluchtelingen opgevangen in de veiligheidsregio.

Foto ter illustratie - Foto: Peter Barnes / Inntel hotels
Het gaat om tweehonderdveertig vluchtelingen die nu verspreid zitten in diverse hotels, voornamelijk in Zaandam.

Ze worden ondergebracht in het voormalig zorgcentrum de Meermin in Edam-Volendam, Burggolf in Purmerend en andere locaties die de veiligheidsregio vanwege privacyredenen niet bekend wil maken.

Volgens de vluchtelingen zelf moeten ze donderdag uit de hotels maar weten ze nog niet waar ze terechtkomen. 

Noodopvang

Op de noodlocatie in de sporthal van Wormer zitten op dit moment 90 vluchtelingen. Gisteravond en vanochtend kwamen daar nog mensen aan. Het aantal opgevangen Oekarïners schommelt daar, omdat het een crisisopvang is.

Mensen kunnen hier kort terecht voor de eerste rustplek na hun vlucht uit Oekraïne. Daarna worden ze weer doorgeplaatst naar andere locaties in het land. Bij Taets staan 400 bedden klaar voor de eerste opvang. In de hal is het nu nog rustig, maar de veiligheidsregio verwacht dat hier binnenkort veel gebruik van zal worden gemaakt

De veiligheidsregio moet in totaal 2000 vluchtelingen opvangen, op dit moment biedt de regio aan 942 Oekraïeners een plek. Daarbij worden niet de 191 particuliere initiatieven gerekend die vluchtelingen voor korte of lange termijn opvangen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]