Ga naar Content

Eerste vis met brandstoftoeslag geveild in Den Helder: "Steun moet de vissers helpen"

Vanwege de hoge brandstofprijzen wordt de komende tijd 75 eurocent per kilo vis meer betaald om de vissers te ondersteunen. Door de enorme kosten is het voor de schepen niet rendabel om uit te varen. Binnen de sector is daarom een meerprijs bedacht die de vissers op zee moet houden.

Eerste vis met brandstoftoeslag geveild in Den Helder: "Steun moet de vissers helpen" - NH Nieuws

Vanmorgen kwam de Klasina J uit Oudeschild zijn verse lading afleveren in Den Helder. Haar vis kreeg als eerste de extra toeslag bovenop de veilingprijs. "Het werd al snel duidelijk dat de overheid geen brandstoftoeslag kon geven", vertelt directeur Pim Visser van de visafslag in Den Helder en Den Oever. "Maar er moet toch wat gebeuren dus toen hebben de vissers en de handelaren het zelf geregeld."

Rond half 8 ging de klok draaien en werd de verse vis geveild. "Als de kopers de prijs bepaald hebben, voegen wij daar na afloop op de factuur 75 cent per kilo voor tong, tarbot en griet aan toe. En 20 cent voor de andere vis. Dat levert de visser zo'n 2.000 tot 3.000 euro extra op. Zo krijgen ze de extreem hoge brandstofkosten gecompenseerd", legt Visser uit.

Consument

De verhoging komt uiteindelijk bij de consument terecht, toch hoeft dat niet meteen grote gevolgen te hebben, zegt Visser: "Het is een beperkte toeslag. De veilingprijs varieert deze week tussen de 11 en 15 euro. Voor de consument zal die toeslag niet meteen te merken zijn, denk ik."

De maatregel moet de vissers perspectief bieden, want het werk en het inkomen kan niet gemist worden, vindt directeur Visser: "Of de vloot volgende week helemaal uitvaart weet ik niet, dat hangt van de schippers zelf af. Maar ik weet dat er schepen zijn die deze week stil hebben gelegen, volgende week weer uitvaren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]