Ga naar Content

Grasveldje in Laren goede locatie voor duurzame starterswoningen

Het veldje aan de Eemnesserweg is in de optiek van Larens Behoud de ideale locatie voor starterswoningen. De politieke partij komt, na de gemeenteraadsverkiezingen, met een voorstel om hier vijftien of achttien betaalbare en duurzame woningen te realiseren. 

Op het al jaren braakliggende grasveld aan de Eemnesserweg kunnen starterswoningen komen. - Foto: NH Nieuws / Ingmar Meijer

Ook in Laren zijn er maar weinig plekken beschikbaar die van de gemeente zijn en waar meteen gebouwd kan worden. Het grasveld aan de Eemnesserweg, naast de banen van de Larense Lawn Tennisclub en de Larense Mixed Hockey Club, ligt al vele jaren braak. Het voldoet onder meer als inloopveld voor de hockeyers, sportveld voor bootcampgroepen en buurtsportcoaches verzorgen er weleens sportieve activiteiten voor de jeugd.

Wat Larens Behoud betreft, is dit een prima locatie om wat aan de woningnood te doen en dan met name starters hier een kans bieden. Fractievoorzitter Karel Loeff vertelt dat zijn partij hier kleine, duurzame woningen wil laten neerzetten. Het idee is om hier woningen te realiseren die gemaakt zijn van Cross Laminated Timber. Ofwel: duurzaam hout.

Parkeerplaats en grond

De woningen zelf hebben een vloeroppervlak van vijf bij vier meter over twee bouwlagen met een kap. Dat is 60 vierkante meter per woning. Daar komt nog een parkeerplaats en wat grond voor de deur bij. Hierdoor moet er een hofje ontstaan. 

De grote voordelen zijn dat de grond van de gemeente is en dat deze huizen relatief snel te vervaardigen zijn. Het gaat om prefabricage. Dat houdt ook in dat de woningen demontabel zijn, waardoor er ook sprake zou kunnen zijn van tijdelijke woningbouw. 

Betaalbaarheid is belangrijk, zo geeft Loeff aan. Onduidelijk is nog of deze woningen in de verhuur of in de verkoop gaan. Als een woningbouwcorporatie deze huizen zou willen realiseren dan zouden deze in het sociale huursegment komen. Bij verkoop zou de prijs onder de 200.000 euro moeten liggen. 

Padelbezwaar

Larens Behoud komt met twee stedenbouwkundige ontwerpen en dat heeft alles te maken met de vier padelbanen die eveneens op dit grasveld zouden moeten komen. De tennisclub heeft de wens deze banen voor de momenteel zeer populaire racketsport te realiseren. Onduidelijk is nog of de banen er komen. Omwonenden hebben bezwaar aangetekend, omdat de geluidsintensiteit van padel veel hoger is dan bij tennis.

Lees ook

In beide voorstellen houdt Larens Behoud rekening met de komst van de padelbanen. Als die er komen, zoals die al vergund zijn door het college van burgemeester en wethouders - in een vierkant direct achter de huidige tennisbanen - dan is er ruimte voor vijftien starterswoningen.

Als de padelbanen in elkaars verlengde kunnen worden aangelegd - naast elkaar langs het hockeyveld - dan is het mogelijk drie extra starterswoningen neer te zetten op deze plek aan de Eemnesserweg. 

Isolatieband

"Voordeel van deze oplossing is dat de woningen zelf met een groene isolatieband als geluidswal kunnen dienen voor de padelbanen. In alle gevallen zijn de woningen namelijk gesloten aan de achterzijde", laat Larens Behoud weten. 

Met deze ontwerpen gaat de politieke partij na de verkiezingen het gesprek aan met de gemeenteraad, het college en de sportverenigingen over de mogelijke realisatie van deze starterswoningen. Loeff benadrukt dat het plan zeer zeker niet al in beton gegoten is. "We zoeken ruimte voor sociale woningbouw. Het veldje wordt niet veel gebruikt en zou dus prima gebruikt kunnen worden als woningbouwlocatie."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]