Ga naar Content

Politieke partij ziet mogelijkheid om 'ander soort buurtje' te bouwen in Eemnes

Waar Eemnes in de Zuidbuurt de komende jaren traditionele nieuwe woningen bouwt, kan er aan de noordkant een nieuwe wijk komen waar vooral plek is voor alternatieve en innovatieve woonvormen. Met Plan Noord, een idee van de lokale PvdA-fractie, kan Eemnes meteen wat extra's doen in deze tijd van woningnood. 

De weilanden naast Eemnes. Foto ter illustratie. - Foto: Adobe Stock

Marcus van den Brink, fractievoorzitter van PvdA Eemnes, is de geestelijk vader van het plan. Jaren terug heeft de gemeente de strook grond aan de noordkant van de Noorderbuurt, tussen de A27 en de Meentweg, gekocht. Maar er zijn nooit plannen voor gemaakt.

Tot nu dan, want Van den Brink vindt de tijd rijp om met dit stuk grond aan de slag te gaan. Dat is nu benoemd in het verkiezingsprogramma van de lokale partij. Juist ook omdat deze akker eigendom van Eemnes is, heeft de gemeente hier de touwtjes in houden. In de Zuidbuurt, waar de gemeente eveneens grond heeft gekocht, moet Eemnes rekening houden met wensen van projectontwikkelaars.

Knarrenhof

In Plan Noord is er ruimte voor zo'n 120 woningen. Daarbij ligt de nadruk op betaalbare woningen voor starters en senioren. Het is de bedoeling 'een ander soort buurtje te bouwen'. In tegenstelling tot de Zuidbuurt ziet de sociaaldemocraat hier andere woonvormen verrijzen, zoals een knarrenhof - een hofje voor senioren - en tiny houses.

Om het inderdaad betaalbaar te krijgen/te houden, moet Eemnes volgens de politicus creatief zijn. Mede vanwege de torenhoge bouwkosten zijn de prijzen voor nieuwbouwwoningen in de afgelopen periode omhoog geschoten. "Door de inzet van prefab-bouwmethodes kan de betaalbaarheid worden vergroot", luidt een voorbeeld van de gewenste inventiviteit.

"Met de huidige woningnood kunnen op de schaal van Eemnes een inhaalslag maken"

Macus van den brink pvda-fractievoorzitter

Groen is belangrijk. Zo moet dit nieuwe wijkje een groene uitstraling hebben. Van den Brink denkt daarbij aan een groene afscherming van het buurtje. Tevens wil hij dat het een mooie, uitnodigende plek wordt waar Eemnessers kunnen wandelen, de hond uitlaten en kunnen genieten van de landelijke uitstraling.

Buurtaccu

Daarnaast staat groen ook voor duurzaam. Energienuetraal is wat de PvdA betreft het uitgangspunt. Van den Brink noemt dit een goede plek om te kijken of hier een warmtenet gerealiseerd kan worden. Een ander voorbeeld dat hij geeft, is het neerzetten van een buurtaccu. De zonnepanelen van de woningen draaien overdag en deze accu kan de hele wijk dan 's avonds, als de stroom nodig is, voorzien van groene elektriciteit.

"Met de huidige woningnood kunnen we op de schaal van Eemnes een inhaalslag maken. "Met Plan Noord kunnen we wat extra's doen. Dat is wellicht verstandig nu geluiden hoorbaar zijn dat ze in Den Haag de centrale regie meer in handen willen nemen", stelt Van den Brink nog.

Daarmee bedoelt hij de mogelijkheid dat de centrale overheid locaties uitwijst en dat de gemeente de opdracht krijgt om daar een x-aantal woningen te gaan bouwen. Met extra woningbouw loopt Eemnes hier minder risico op.

Een schets van Plan Noord. - Foto: PvdA Eemnes

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]