Ga naar Content

Ajax ontsnapt dankzij kanonskogel Ryan Gravenberch bij Cambuur

Ajax heeft vanavond ternauwernood gewonnen van Cambuur. Het werd in Leeuwarden 2-3. De Amsterdammers kwamen, net als tegen RKC, in de eerste helft op een 2-0 voorsprong, maar na rust verdween deze marge en maakte de thuisploeg gelijk. Ryan Gravenberch bezorgde de landskampioen in de blessuretijd met een kanonskogel alsnog de drie punten. 

Een vreugde-explosie van Ajax na de goal van Ryan Gravenberch - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Trainer Erik ten Hag had zijn elftal op drie plekken gewijzigd in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Davy Klaassen verving de Mexicaan Edson Álvarez, die ontbrak vanwege ziekte. Noussair Mazraoui keerde terug van een blessure en Nico Tagliafico stond aan de aftrap in plaats van de geschorste Lisandro Martínez.

Meteen raak

Bij de eerste grote kans van Ajax was het direct raak. Dusan Tadic schoof de bal in 3e minuut met rechts achter Pieter Bos, die de geblesseerde keeper Sonny Stevens verving: 0-1. De Amsterdammers domineerden de eerste helft. Zo miste Sébastien Haller een enorme kopkans.

Een overtreding van Tom Boere op Tagliafico was reden genoeg voor de VAR om de beelden na te kijken; de oud-Ajacied werd bestraft met een gele kaart. Boere kreeg ook de eerste kans voor de thuisploeg. Perr Schuurs kon de spits tackelen, voordat hij kon uithalen. Na een tweede gemiste kans van Haller kon hij alsnog juichen. Ryan Gravenberch gaf de voorzet, waarna de spits van Ajax koelbloedig de binnenschoot. 

Tekst gaat verder onder de video.

Erik ten Hag over de winst in de absolute slotfase op Cambuur - NH Nieuws

Er leek dus geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers, maar Cambuur kwam na rust onverwacht sterk terug. Issa Kallon schoot de bal in de 48e minuut uit een corner achter Andre Onana: 1-2. Ajax kon hier niks tegenover stellen, waarop de thuisploeg bloed rook.  Onana keerde een kopbal van Mitchell Paulissen. De Ajacieden waren geen schim meer van de dominante ploeg uit de eerste helft.

Kanonskogel Gravenberch

In de 79e minuut profiteerde Paulissen van een foute pass van Tagliafico. De voorzet belandde bij invaller Patrick Joosten die de gelijkemaker scoorde. Een stunt van Cambuur, dat in de Arena met 9-0 was weggevaagd, leek in de maak. Ryan Gravenberch besloot anders. De middenvelder vuurde in blessuretijd een kanonskogel af die via de binnenkant van de paal tegen de touwen sloeg. Daarmee sleepte hij alsnog de drie punten uit het vuur voor Ajax, waar Brian Brobbey in de slotminuten zijn rentree maakte.

Bekijk hieronder de schitterende goal van Gravenberch:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ajax blijft daardoor koploper met vijf punten voorsprong op PSV dat zondag op bezoek gaat bij FC Utrecht. Komende dinsdag spelen de Amsterdammers in eigen huis tegen Benfica voor de Champions League. 


Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (Rensch/62), Schuurs (Timber/74), Tagliafico (Brobbey/85), Blind; Gravenberch, Berghuis, Klaassen (Kudus/74); Antony, Haller, Tadic

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]