Ga naar Content
West-Friesland

Hoorn zet in op meer flexibel cameratoezicht zodat 'effectiviteit beter wordt'

11 maart 2022, 17.00 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Hoorn gaat inzetten op meer flexibel cameratoezicht zodat de effectiviteit van cameratoezicht beter wordt. Dat zegt burgemeester Jan Nieuwenburg naar aanleiding van een evaluatierapport. Want wat heeft cameratoezicht – tien jaar na de start ervan – opgeleverd? 

Om de openbare orde te handhaven maakt gemeente Hoorn sinds 2012 gebruik van gemeentelijk cameratoezicht. Met in de binnenstad momenteel dertien vaste camera's en nog zeven in het centrum van Kersenboogerd. 

Hoorn zet in op meer flexibel cameratoezicht zodat 'effectiviteit beter wordt' - NH Nieuws

In het rapport is gekeken naar hoe cameratoezicht preventief functioneert om misdaad te voorkomen, wat het oplevert tijdens live-toezicht en de nut van het terugkijken van beelden achteraf voor opsporing.

Daaruit kwam vooral naar voren dat men (in de binnenstad) niet weet dat het er is en dat de helft van de camera's eigenlijk niks registreert als het om live-toezicht gaat. "Het is dus terecht als de vraag wordt gesteld of de camera’s daar nog wel nodig zijn. Het zou goed zijn als daar vaker dan eens in de vijf jaar kritisch naar wordt gekeken", is te lezen in het rapport. 

En dat is ook noodzakelijk, want gemeentelijk cameratoezicht is in principe een tijdelijke maatregel, gericht op het herstellen van de openbare orde. Als camera's niet meer noodzakelijk zijn, kan de burgemeester het besluit om ze te laten staan niet verlengen. 

Flexibel cameratoezicht

Met name de roep om flexibel cameratoezicht is groot, ook al is dat niet altijd even makkelijk te realiseren. "Als er nu een camera wordt verplaatst, moet er altijd nog een stroomvoorziening naartoe en een kabel voor de beeldoverdracht. Daar is graafwerk voor nodig en dat kan weken of maanden. duren. Dat is te lang", stelt de politie in het rapport. 

Sinds zomer 2020 kwamen er tijdelijke camera's in het Julianapark om vandalisme tegen te gaan. Eén zomer later was het opnieuw raak door overlast en keerde het cameratoezicht weer terug. Ook bij station Hoorn is het tijdelijke cameratoezicht meerdere malen verlengd.

"Er kunnen camera's verdwijnen, verplaatst worden of met tijdelijke opstellingen worden gewerkt"

Jan Nieuwenburg, burgemeester Hoorn

"De behoefte hieraan is groot, maar het blijkt veel te lang te duren voordat het
is gerealiseerd. Hier ligt dus een kans voor de gemeente om meer richting te geven
aan het cameratoezicht in Hoorn", stelt het rapport. Al tijdens de vorige evaluatie in 2017 werd vastgesteld dat flexibel cameratoezicht – door veel ernstige incidenten bij het stationsgebied – gewenst waren. Nu is het zaak dat gemeenten en politie samen bekijken hoe het ook 'echt flexibel' wordt. 

Effectiviteit verbeteren

"Dat gaan we dan ook doen de komende tijd. Er kunnen camera's verdwijnen, verplaatst worden of met tijdelijke opstellingen worden gewerkt, zodat de effectiviteit van de inzet van camera's beter wordt", aldus burgemeester Nieuwenburg. 

Daarnaast benadrukt hij dat het cameratoezicht op veel plekken zeer effectief is gebleken, ook recent nog. "Door een steen door de ruit bij een juwelier, beschadingen aan kunstwerken en vernielingen."

Zo hielp het cameratoezicht in de bekladdingen door graffiti, konden relschoppers die stenen en stoelen naar de ME gooiden na een demonstratie worden veroordeeld, en werden camerabeelden gebruikt als bewijsmateriaal rondom de dood op de 26-jarige Hoornse Dimitri.

De gemeente gaat dit jaar met de aanbevelingen uit het rapport aan de slag. Of er meer of minder camera's zullen komen en op welke plekken, dat moet nog worden bepaald.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]